x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victorie pentru industria auto. CE face un pas în spate în cazul standardului de emisii Euro 7

Victorie pentru industria auto. CE face un pas în spate în cazul standardului de emisii Euro 7

22 Oct 2022   •   07:15
Victorie pentru industria auto. CE face un pas în spate în cazul standardului de emisii Euro 7

Comisia Europeană nu va cere o reducere drastică a poluării emise de automobile în viitorul standard Euro 7, potrivit unui proiect legislativ obţinut de POLITICO.

Proiectul de norme sugerează stabilirea standardelor de emisii pentru autoturisme şi camionete la acelaşi nivel cu cele în vigoare în prezent pentru maşinile pe benzină, în conformitate cu standardul existent Euro 6.

Aceasta este o victorie uriaşă pentru industria auto, care nu va trebui să facă investiţii mari în următorul deceniu pentru a reduce poluarea în următoarea generaţie de maşini cu motoare cu combustie internă - o tehnologie care urmează să fie eliminată până în 2035, conform noilor norme aflate în curs de negociere, scrie POLITICO.

„Având în vedere circumstanţele geopolitice şi economice actuale, a fost efectuată o revizuire finală”, a declarat Comisia în evaluarea introductivă a impactului proiectului său de legislaţie Euro 7, citând creşterea poverii costurilor cu energia şi materiile prime pentru industrie.

„Acest lucru pune ... o presiune fără precedent asupra lanţului de aprovizionare cu automobile şi ridică probleme de accesibilitate pentru consumatori, într-un context general de inflaţie ridicată”, se arată în proiect.

Drept urmare, executivul UE a declarat că acţionează pentru a „minimiza” costurile asociate cu solicitarea industriei de a dezvolta tehnologii mai puţin poluante pentru motoare, având în vedere că este deja aproape de a stabili un mandat de vânzări cu emisii zero pentru maşinile şi camionetele noi începând cu 2035, ca parte a unei legislaţii separate privind standardele de CO2.

Industria auto face lobby împotriva noilor norme Euro 7, argumentând că acestea vor impune noi costuri în acelaşi timp în care producătorii auto investesc în vehicule electrice.

„Din punctul de vedere al industriei, nu avem nevoie de Euro 7, deoarece va atrage resurse pe care ar trebui să le cheltuim pentru electrificare”, a declarat directorul general al Stellantis, Carlos Tavares, la Salonul Auto de la Paris din această săptămână, adăugând: „De ce să folosim resurse limitate pentru ceva pentru o perioadă scurtă de timp? Industria nu are nevoie de aşa ceva şi este contraproductiv”.

Proiectul Comisiei îi consternează pe cei care militează pentru maşini nepoluante.

„Lobby-ul industriei auto s-a opus cu înverşunare Euro 7”, a declarat Anna Krajinska de la ONG-ul ecologist Transport & Environment. „Acum, Comisia a cedat în faţa cererilor lor. Profiturile constructorilor de automobile au prioritate faţă de sănătatea a milioane de europeni”.

Normele Euro 7 sunt în curs de elaborare de patru ani şi au înregistrat deja întârzieri semnificative. Acestea vor extinde domeniul de aplicare a normelor privind poluanţii pentru a acoperi particulele fine, împreună cu particulele provenite de la anvelope şi frâne şi poluanţi precum monoxidul de carbon şi oxizii de azot. De asemenea, vor aborda durabilitatea bateriilor.

Normele urmează să fie publicate la data de 9 noiembrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Euro 7 Comisia Europeana poluare