x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vieţile pacienţilor sunt în pericol! Mai mulţi fizicieni medicali, fără studii necesare, activează în spitale

Vieţile pacienţilor sunt în pericol! Mai mulţi fizicieni medicali, fără studii necesare, activează în spitale

13 Feb 2019   •   15:47
Vieţile pacienţilor sunt în pericol! Mai mulţi fizicieni medicali, fără studii necesare, activează în spitale

Vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România (CFMR), Marin Bodale, a declarat miercuri pentru AGERPRES că opt persoane au practicat profesia de fizician în unităţi medicale din ţară, fără a avea studiile necesare.
Cele opt persoane au lucrat ca fizicieni medicali în unităţi medicale private şi de stat din Bucureşti, Bacău, Alba, Teleorman, Arad.
Potrivit reprezentantului CFMR, cei mai mulţi lucrau în unităţi medicale din Bucureşti.
Marin Bodale a arătat că unii dintre aceştia încă mai profesează.
"O parte dintre ei avem cunoştinţe că profesează în continuare. (... ) Din cunoştinţele noastre, o persoană este plecată în străinătate şi s-a angajat la o firmă privată de aparatură medicală", a spus acesta.
El a susţinut că aceştia puteau pune în pericol viaţa pacientului şi siguranţa personalului medical.
"Dumnealor calculau doza. Medicul prescrie o doză în fişă şi doreşte ca acel plan de tratament să fie realizat. Doza administrată - calculată corect de către fizicianul medical. Această doză nu avem certitudinea că a fost calculată atât timp cât dumnealor nu deţin cunoştinţele minime de studii", a menţionat Bodale.
Marin Bodale a afirmat că a semnalat această situaţie Ministerului Sănătăţii în mai multe rânduri, dar şi Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
"Ministerul Sănătăţii nu a răspuns niciodată solicitărilor noastre. (...) Avem şi sesizări scrise la MS de-a lungul anilor. Nu este vorba despre actualul ministru al Sănătăţii în funcţie, ci de toţi miniştrii anteriori", a adăugat vicepreşedintele CFMR. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: fizicieni medicali