x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viitură pe Dunăre. Cota de pericol a fost depășită la Calafat. Un drum județean a fost indundat

Viitură pe Dunăre. Cota de pericol a fost depășită la Calafat. Un drum județean a fost indundat

23 Mai 2014   •   22:40
Viitură pe Dunăre. Cota de pericol a fost depășită la Calafat. Un drum județean a fost indundat
Sursa foto: Viitură pe Dunăre. Cota de pericol a fost depășită la Calafat. Un drum județean a fost indundat

Dunărea a depăşit, vineri, cu 8 centimetri cota de pericol la Calafat, judeţul Dolj, iar în urma revărsării apelor fluviului a fost inundat DJ 553 Km 2-3, Calafat-Ciupercenii Vechi pe două sectoare.

Potrivit datelor furnizate de către ABA Jiu, primul tronson de drum a fost inundat pe o lungime de 150 m cu o înălţime a lamei de apă de 35-40 cm, iar al doilea sector - pe o lungime de 20 m cu o înălţime a lamei de apă de 10-20 cm, motiv pentru care circulaţia autovehiculelor a fost întreruptă, acestea fiind redirecţionate pe ruta ocolitoare amenajată de CLSU Calafat.

Debitele şi nivelurile Dunării aval de Porţile de Fier, pe teritoriul aflat în administrarea ABA Jiu, în ultimele 24 de ore, au fost în creştere la staţiile hidrometrice Gruia, Calafat, Bistreţ şi Bechet, situându-se peste cotele de apărare. La Gruia, judeţul Mehedinţi, a fost depăşită cota de inundaţie cu 22 cm, iar în Dolj, la Bechet, a fost depăşită cota de inundaţie cu 91 cm, inundând zona dintre chei şi digul de apărare a localităţii. În această zonă a fost inundată şi o construcţie ridicată pe malul Dunării, unde a fost amenajată o zonă de agrement, cu plajă, bar/discotecă etc.

'Sunt afectate de creşterea nivelurilor şi debitelor pe fluviul Dunărea suprafeţele riverane situate în zonele joase din lunca Dunării, predispuse la inundaţii în zonele neîndiguite, păşuni, fâneţe, păduri', precizează Administraţia Bazinală de Apă Jiu.

La vama Bechet, în punctul de trecere a frontierei România-Bulgaria, calea de acces - pista de îmbarcare - spre feribot este în continuare inundată cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 300 m şi o înălţime cuprinsă între 20 până la 50 cm. Circulaţia pentru autoturisme este restricţionată de cinci zile, acestea fiind redirecţionate către vama Calafat, maşinile de mare tonaj - tiruri, autocamioane putând circula fără probleme.

În următorul interval debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA, va fi în scădere până la valoarea de 12.900 mc/s, însă este peste media multianuală a lunii mai care este de 7.250 mc/s.

×