x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vioară Stradivarius, furată în 1980 şi recuperată în 2015

Vioară Stradivarius, furată în 1980 şi recuperată în 2015

07 Aug 2015   •   11:45
Vioară Stradivarius, furată în 1980 şi recuperată în 2015
Sursa foto: antena3.ro

O vioară Stradivarius a dispărut din biroul violonistului Roman Totenberg, în anul 1980. Cutia a fost găsită, mai târziu, în subsolul şcolii de muzică unde preda maestrul, dar instumentul a fost recuperat abia anul acetsa.

În luna iunie, un agent FBI i-a sunat pe descendenţii violonistului, anunţând că instrumentul, cunoscut ca Ames Stradivarius, a fost recuperat, scrie antena3.ro. Totenberg, mort în 2012, la 101 ani, nu avea să mai revadă niciodată instrumentul.

O femeie a dus instrumentul la un expert, pentru a fi evaluat, dar acesta a contactat autorităţile. Femeia a fost identificată ca fiind soţia răposatului Philip S. Johnson, mort în California în 2011.

Johnson, în epitaful său, a fost descris ca un reputat violonist, însă fără detalii despre cariera sa. Una dintre fiicele lui Totenberg a spus că Philip Johnson era un violonist aspirant, aflat în preajma tatălui ei, la momentul furtului. La acea dată poliţia nu a putut obţine un mandat să caute instrumentul.

Cu toate acestea, instrumentele de acest gen nu prea pot fi vândut pe piaţa neagră. Deşi valorează câteva milioane de dolari , la un banal amanet nu valorează decât câteva zeci de dolari, iar un vânzător specializat de astfel de obiecte ar anunţa imediat poliţia.

Ames Stradivarius a fost cumpărată de Totenberg în anul 1943, pentru o sumă care astăzi s-ar apropia de 200.000 de dolari. Nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare în acest caz.

×