x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Visul cosmic s-a ridicat de la sol

Visul cosmic s-a ridicat de la sol

10 Sep 2004   •   00:00

Ziua a doua a "lansarii" rachetei Demonstrator 2B: vantul dusmanos de abia a coborat sub viteza de 40km/h. In ciuda conditiilor nefavorabile, inginerii ARCA au reusit in cele din urma sa "proiecteze" Demonstratorul nu a reusit sa depaseasca altitudinea de 1.000 de metri.

ALEXANDRU RADESCU

Pionieratul romanesc spatial a demarat in cele din urma de la sol. Dupa nenumarate amanari ale lansarii, racheta a pornit necontrolata, cu doua minute inainte de timpul prevazut pentru decolare. Tubul care alimenta cu combustibil (apa oxigenata) s-a desprins si a atins un cablu de alimentare al rachetei. Astfel, s-a produs un scurtcircuit care a dus la decolarea aparatului. Racheta nu a trecut de 1.000 de metri, a fost deviata putin din cauza vantului si a cazut in apa. Inginerii ARCA asteapta sa recupereze racheta pentru a stabili daca experimentul a fost pe deplin un succes.

POVESTEA LANSARII. In seara zilei de 8 septembrie, dupa o lunga asteptare, la unitatea militara, unul din megafoanele amplasate in zona anunta presa ca lansarea se amana din motive tehnice. Si acestea aparute dupa ce o voce "electrica" tocmai spusese ceva de genul "30 de secunde pana la lansare". Care 30 de secunde pana la lansare venisera dupa trei ore de "vant neprielnic".

IMPROVIZATII. Insusi acest aspect, incadrat in formula "suntem primii care...", a avut un rol negativ in deznodamantul tentativelor din zilele trecute de la Capul Midia. Si nu e vorba de "data viitoare nu o sa mai repetam aceste greseli". La o prima privire, atat furtunul, cat si alte materiale componente ale "ansamblului tehnic interior" aratau a "lucruri ieftine" cumparate de la stand din Obor. De fapt, furtunul era facut de membrii ARCA, in atelierul propriu de la Dragasani, fiind un compozit, o rasina "proiectata" de ingineri sa tina pana la 25 de atmosfere (racheta-test avea nevoie de 15 atmosfere). In ceea ce priveste colierul, este asemanator aceluia existent la masina, sarcina lui fiind aceea de a tine un furtun.

ECHIPAMENT DE LA BENZINARIE. In a doua zi a lansarii, cativa baieti plecasera la o statie de benzina din apropiere sa mai ia doua coliere, sa fie... Chiar si cu aceste improvizatii racheta a reusit ieri sa se ridice de la sol.

EXPLICATII PENTRU ESECURI

Dezamagire, "vorbe de duh negru", carcoteli reactualizate si scepticism victorios. Cum explicatiile primite la "conferinta de presa" nu au lamurit pe nimeni (ceva cu o deficienta pe traseul rezervor-motor) s-a mers la fata locului, la "deschiderea pacientului" Demonstrator 2B. Explicatia oficiala a venit rapid. Am fost dumiriti dupa ce coordonatorul proiectului, Dumitu Popescu, s-a cocotat pe rampa de lansare si, cu ajutorul unor manusi chirurgicale si al unei lanterne, a facut lumina:

"Furtunul de alimentare, care era sustinut cu doua coliere, s-a desprins de pe stut si combustibilul a fost evacuat." Cu alte cuvinte, acel "fas" vazut de ziaristii aflati la trei kilometri distanta de racheta, sau de telespectatori, nu a fost altceva decat eliberarea "neprevazuta" a apei oxigenate. Din cauza presiunii, furtunul a cedat, combustibilul nu a mai ajuns la motor, ci s-a "pulverizat" in jurul rachetei.

Entuziastii ingineri au folosit manusi chirurgicale din cauza apei oxigenate, care se imprastiase peste tot si care nu este tocmai sanatoasa pentru piele.
×
Subiecte în articol: observator