x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator WWF CRITICĂ DIN NOU COMISIA EUROPEANĂ/UE are nevoie de energie fără carbon

WWF CRITICĂ DIN NOU COMISIA EUROPEANĂ/UE are nevoie de energie fără carbon

de Alexandru Nastase    |    18 Noi 2008   •   00:00
WWF CRITICĂ DIN NOU COMISIA EUROPEANĂ/UE are nevoie de energie fără carbon

Comisia Europeană a eliberat săptămâna trecută "Planul de acţiune pentru securitatea energetică şi solidaritate", care tratează unele dintre lacunele actualei politici energetice şi de climă.



Cu toate acestea, WWF (World Wide Fund for Nature) a observat mari contradicţii în politicile sugerate, lipsa de ambiţie şi acţiuni de mică relevanţă pentru obiectivele de mediu şi economice menţionate în propuneri. De asemenea, nici un obiectiv obligatoriu pentru eficienţa energetică nu a fost inclus în pachet. Eficienţa energetică este soluţia cea mai bună, din punct de vedere al costurilor, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, asigurând rezistenţă crizei economice şi îmbunătăţind securitatea aportului de energie în Europa. În ciuda acestui fapt, eficienţa energetică nu este luată în calcul suficient în cadrul politicii energetice a Uniunii Europene.
"Măsurile propuse eşuează în ambiţie, deoarece ele nu includ un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie cu 20% până în 2020, obiectiv care reprezintă soluţia pentru reducerea facturii la energie a consumatorilor şi care în acelaşi timp încurajează inovaţia, facilitează realizarea obiectivelor UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi susţine o puternică reprezentare a UE la negocierile internaţionale referitoare la climă", spune Mariangiola Fabbri, WWF.

NOTĂ POZITIVĂ
Deoarece în Europa clădirile reprezintă 40% din totalul consumatorilor de energie, WWF consideră că îmbunătăţirea Directivei de Performanţă Energetică a Clădirilor este o prioritate.
Ca notă pozitivă, organizaţia WWF salută faptul că UE intenţionează să se angajeze la realizarea "Supergrilei de energie regenerabilă", o reţea inovatoare de electricitate, care va interconecta energia solară din sudul Europei şi nordul Africii, energia eoliană produsă offshore în Atlantic şi alte surse de energie regenerabilă din interiorul continentului. Cu toate acestea, WWF ia în calcul faptul că o continuă atenţie acordată combustibililor fosili ar putea submina acest proiect. WWF solicită un acord înainte de alegerile UE din iunie 2009.

×
Subiecte în articol: verde! energie