x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adio girofar, case de protocol şi maşini de serviciu

Adio girofar, case de protocol şi maşini de serviciu

de Adriana Duţulescu    |    02 Oct 2009   •   00:00
Adio girofar, case de protocol şi maşini de serviciu
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

O dată cu legitimaţia de la Guvern, demisionarii PSD au lăsat în urmă limuzinele cu girofar, şoferii personali, telefoanele de serviciu, prânzul subvenţionat de la cantina Palatului Victoria şi cheile de la vilele de protocol.

Plecarea de la guvernare este dureroasă pentru social-democraţi nu numai pentru că pierd onoarea de a gestiona treburile ţării, ci pentru că trebuie să îşi ia adio de la toate privilegiile pe care le-au primit o dată cu funcţiile. Şi nu este vorba numai despre salariile miniştrilor, secretarilor de stat, şefilor de agenţii, consilierilor personali, ale secretarelor şi asistentelor.

Funcţia de demnitate publică aduce, pe lângă salariu, drepturi băneşti sub formă de indemnizaţii de şedinţă pentru toţi cei care şi-au găsit locuri profitabile prin Consiliile de Administraţie şi Adunările Generale ale Acţionarilor la instituţiile şi societăţile la care statul este acţionar. Vicepremierul Dan Nica avea o leafă de 8.400 de lei, în vreme ce miniştrii ridicau lunar de la bancă câte 7.643 de lei. Secretarii de stat aveau lefuri în jurul a 5.600 de lei.

În plus, miniştrii, secretarii de stat, preşedinţii şi vicepreşedinţii de agenţii guvernamentale aveau dreptul să angajeze câte o mică armată personală sub titulatura de "cabinetul demnitarului" - consilieri, secretare, experţi etc. Toţi aceştia au fost deja demişi din funcţii şi trebuie să plece din aparatul guvernamental o dată cu şefii lor. Toţi aveau dreptul la telefoane de serviciu, primeau o sumă (modică), pentru cheltuielile lunare de protocol, maşină de serviciu cu şofer şi cotă de benzină gratuită.

Printre altele, aveau acces şi la preţurile subvenţionate de la cantina Guvernului. Miniştrii care sunt parlamentari vor avea acum acces la preţurile de economat de la restaurantul Parlamentului. Un alt drept pe care îl pierd miniştrii PSD este acela de a avea escortă de la SPP, precum şi dreptul de a folosi maşinile de serviciu, şi mai ales dreptul de a folosi girofarul pentru a eluda meandrele aglomerate ale traficului de pe şoselele patriei.


SALARII ŞI SUPERMAŞINI
Dan Nica a beneficiat pe parcursul mandatului de protecţie din partea serviciului "Acvila", direcţia de protecţie internă a MAI, şi folosea limuzina din dotarea acestei direcţii. Ministrul de Externe beneficia de protecţia SPP, conform protocolului MAE, folosind o limuzină BMW seria 5, sau un Mercedes de la minister atunci când prefera să conducă singur, fără şofer. Şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a beneficiat de protecţie din partea SPP, la cererea sa personală. Ceilalţi miniştri şi secterai de stat au avut la dispoziţie limuzine Audi şi Volswagen din parcul auto al Guvernului.


EVACUAT DIN PRIMĂVERII
Probabil cel mai dureros moment pentru pesediştii siliţi să plece de la guvernare este cel în care trebuie să evacueze locuinţele de serviciu de la RA-APPS. Iar cei care nu au primit locuinţe de serviciu pierd suma de 1.500 de lei primită lunar pentru asigurarea chiriei în Bucureşti. Demnitarii au dreptul la locuinţă de serviciu însă acest privilegiu a fost extins la toate palierele aparatului guvernamental. Nu numai miniştrii au primit locuinţe de serviciu (la cerere), ci şi secretarii de stat, şefii de agenţii şi consilierii de la cabinetele demnitarilor.

Patru dintre miniştrii PSD au primit vile de la RA-APPS: Dan Nica (care locuieşte în Primăverii, în fosta locuinţă a lui Şerban Mihăilescu), Marian Sârbu, Nicolae Nemirschi şi Vasile Puşcaş. Lista secretarilor de stat şi a consilierilor miniştrilor PSD care au primit locuinţe de serviciu este însă mult mai lungă şi pe ea se află fostul secretar-general adjunct al Guvernului, Vlad Mănăstireanu, secretarii de stat Ioana Pop, de la Relaţia cu Parlamentul, Mihai Fifor şi Cătalin Vrabie de la MAI, Valentin Preda de la Transporturi, Gerard Jităreanu şi Dumitru Cornoiu de la Muncă, Aurel Nechita de la Sănătate, Marin Gheorghe de la IMM, Răzvan Bobeanu de la MTS, Doina Pană de la Educaţie şi Natalia Intotero de la Externe. Acestora li se adaugă consilierii personali, şefii de cabinet şi încă mulţi alţii.


"DEMNITAR, CAUT LOCUINŢĂ"

Imediat după ce miniştrii PSD şi-au dat demisia, iar secretarii de stat, consilierii şi secretarele acestora au fost demişi, social-democraţilor li s-a pus deja în vedere să elibereze casele de la RA-APPS şi să predea maşinile de serviciu. Fostul secretar-general adjunct al Guvernului, Vlad Mănăstireanu, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, că potrivit legii, miniştrii au la dispoziţie, conform legii, 60 de zile pentru a elibera locuinţele de serviciu, iar secretarii de stat şi angajaţii lor, 30 de zile.

"Eu îmi caut o locuinţă să mă mut cu chirie", a spus Mănăstireanu, care a povestit însă că alţi colegi ai săi şi-au eliberat chiar ieri apartamentele de protocol. "Mihai Fifor de la Interne stă chiar deasupra mea în bloc şi de dimineaţă îşi căra bagajele din casă să se mute", a povestit Mănăstireanu. El a spus că a predat maşina de serviciu şi că tot personalul de la cabinetul său a fost concediat. Acelaşi lucru a fost relatat şi de fostul secretar de stat de la relaţia cu Parlamentul, Ioana Pop. "Trebuie să eliberez locuinţa de serviciu. Maşina de serviciu am predat-o, astăzi doar m-au lăsat să o folosesc pentru a muta lucrurile de la cabinet", a declarat pentru Jurnalul Naţional Ioana Pop. Ea a precizat că "a aflat din presă" că a fost demisă din funcţie şi că o dată cu ea au fost concediate şi cele două angajate de la cabinetul său.


ÎNCOTRO O IAU?
Cei mai mulţi dintre social-democraţii demisionari sau demişi trebuie să îşi găsească acum şi locuri de muncă. Cei care au venit din provincie să sprijine Guvernul la Bucureşti se vor întoarce acasă, unde unii dintre ei au afaceri personale. Alţii, vor rămane la Bucureşti şi vor lucra în staff-ul de campanie al lui Mircea Geoană la prezidenţiale. Miniştrii care sunt parlamentari se vor întoarce în Senat şi în Camera Deputaţilor: Dan Nica, Cristian Diaconescu, Ecaterina Andronescu, Constantin Niţă, Victor Ponta, Ilie Sârbu, Marian Sârbu. Ecaterina Andronescu a declarat ieri că îşi va relua şi locul la catedră, la Politehnică. La catedră se va întoarce şi fostul ministru Vasile Puşcaş. Fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, revine la afaceri, urmând să se ocupe din nou de firma sa, Forza Rossa, importator Ferrari în Romania. Fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat pentru Jurnalul Naţional că astăzi se va întoarce la Constanţa, împreună cu toată echipa sa de la minister, de la secretar-general până la consilieri.

×
Subiecte în articol: politic demisie ministrii psd