x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile costă 150 milioane de lei

Alegerile costă 150 milioane de lei

de Florina Zainescu    |    23 Sep 2009   •   00:00

Guvernul va aloca circa 150 milioane de lei cu tipărirea buletinelor de vot, a ştampilelor personalizate şi plata persoanelor şI instituţiilor implicate şI a stabilit noi reguli la vot, fiind introduse pedepse cu închisoare pentru votul multiplu.

Astfel, cei care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor prezidenţiale vor puta vota numai într-una din cele circa 3.500 de secţii speciale de vot, a decis Guvernul. Aceste persoane vor fi obligate să completeze şI o declaraţie pe propria răspundere că în ziua respectivă nu au mai votat şI nu vor mai vota la altă secţie pentru alegerea Preşedintelui României, a anunţat Dan Nica, ministrul Administraţiei şI Internelor. În textul declaraţiei se menţionează că votul multiplu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

De asemenea, la intrarea în toate secţiile speciale de vot vor fi plasate camere web conectate la calculator. Declaraţiile pe propria răspundere şI înregistrările video din ziua votului vor fi depuse la Autoritatea Electorală Permanentă şI la Biroul Electoral Central, acestea urmând să fie folosite ca probă în caz de proces.

Alegerile prezidenţiale din această toamnă vin şI cu ştampile personalizate cu numărul secţiei de vot şi judeţul. O premieră motivată de dorinţa ca ştampilele furate dintr-o secţie să nu poată fi folosite pentru votarea în altă secţie. Iar pentru a se evita situaţiile în care, din pricina excesului de tuş şi a hârtiei proaste, ştampila să fie vizibilă pe pagina principală sau pe contrapagină, contracoperta buletinului de vot şI ultima pagină vor fi netipărite.

COSTURI DUBLE FAŢĂ DE 2004
Una peste alta, pentru organizarea alegerilor prezidenţiale din această toamnă, Guvernul va cheltui circa 150 milioane de lei cu tipărirea buletinelor de vot, a ştampilelor personalizate şi plata persoanelor şi instituţiilor implicate, aproape dublu decât în 2004. O sumă considerată "rezonabilă" de ministrul Nica, în eventualitatea organizării a două tururi de scrutin. Pentru organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din 2004, Guvernul a alocat 844,603 miliarde de lei vechi. Primul tur al prezidenţialelor va fi pe 22 noiembrie, iar al doilea pe 6 decembrie.

×
Subiecte în articol: politic