x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alina Gorghiu anunță prioritatea zero a României

Alina Gorghiu anunță prioritatea zero a României

25 Noi 2016   •   12:47
Alina Gorghiu anunță prioritatea zero a României

Alina Gorghiu, preşedintele PNL şi candidată a filialei liberale timişene pentru Senatul României, a declarat vineri, la Timişoara, că partidul său are prioritară în guvernarea următoare luarea de măsuri pentru întabularea urgentă şi gratuită a terenurilor agricole ''pentru a se evita nu doar sincopele la plata subvenţiilor europene, ci şi pentru a reglementa pentru totdeauna problema proprietăţii, nerezolvată în România''.

''Este o temă pe are PNL o are în vedere de mult, am avut un proiect legislativ care presupunea această întabulare gratuită în România pe finanţare europeană, care a fost respinsă în Parlament anul trecut. Cred că este o necesitate şi o prioritate zero a României, nu a PNL, ca această întabulare să se realizeze urgent'', a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă.

O altă măsură pe care lidera PNL consideră că orice viitoare guvernare ar trebui să o ia urgent se referă la sistemul de irigaţii care a fost ignorat de foarte mult timp şi a cărui absenţă împiedică realizarea adevăratului potenţial agricol al ţării.

''Proiectul de reabilitare al sistemului de irigaţii din România vizează 1,8 milioane hectare de teren agricol, adică o optime din terenul agricol al ţării. Un alt deziderat care a reieşit din dezbaterile pe care le-am avut peste tot în ţară este încurajarea vânzării pământurilor către persoane şi firme româneşti. A reieşit clar nevoia să găsim forme de protecţie a proprietăţii naţionale asupra terenurilor agricole româneşti. Este o problemă poate chiar de siguranţă naţională, să reglementăm acest aspect care acum este reglementat doar într-o anumită măsură'', a detaliat Alina Gorghiu.

Ea a mai remarcat faptul că o mare parte din terenuri a fost deja vândută către persoane fizice şi firme străine.

Potrivit liderei PNL, un punct care ar presupune dezvoltare în România se referă şi la dezvoltarea a cinci agro-polisuri, centre logistice care au obiectiv agricol, care vor fi finanţate cu câte 100 de milioane de euro fiecare, din Fondul de dezvoltare urban-rural, pentru a-i ajuta pe producătorii asociaţi sau care se asociază în vederea intrării pe piaţa internă sau pe cele externe.

Alina Gorghiu a mai punctat faptul că pentru sprijinul producătorilor agricoli autohtoni, PNL a mai iniţiat şi proiectul care stimulează consumul de produse alimentare româneşti. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: alina gorghiu