x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ana Birchall, fanul dezamăgit al lui Nicușor Dan

Ana Birchall, fanul dezamăgit al lui Nicușor Dan

de Ion Alexandru    |    29 Dec 2020   •   11:14
Ana Birchall, fanul dezamăgit al lui Nicușor Dan

Ana Birchall, fostul ministru PSD al Justiției, lăudată, la încheierea mandatului, de președintele Klaus Iohannis, îl apostrofează pe noul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, pe care susține că l-a votat, că nu desființează mai repede companiile municipale, despre care arată că sunt „potlogăriile făcute de Firea”. Nicușor Dan a anunțat constituirea unei comisii de audit care să analizeze activitatea acestor companii, după ce, în campania electorală, a promis desființarea acestora.

La ora închiderii ediției, primarul Nicușor Dan se afla în ședința Consiliului General al Municipiului București, pe a cărui ordine de zi se afla și un proiect de hotărâre privind înființarea comisiei speciale de monitorizare a companiilor municipale. Fostul deputat PSD și ex-ministru în Guvernul Dăncilă, Ana Birchall, a reacționat, pe pagina sa de socializare, dezvăluind că „tocmai pentru că și eu l-am susținut și votat pe Nicușor Dan, îmi este cam greu să înțeleg (…) de ce, până la această oră, nu avem un audit complet (…) la Primăria Capitalei pentru a demasca legal risipa banilor publici și potlogăriile făcute de Firea”.

„De ce este nevoie de înființarea acestei comisii speciale? Mai exact, ce o să monitorizeze această comisie specială? Că în afară de salarii extrem de mari în principal pentru rubedeniile și prietenii doamnei Firea nu am văzut nicio activitate notabilă a acestor 20 de companii municipale desfiinţate prin decizii definitive în instanţă și reînfiinţate de Firea! (…) Primarul General are obligația să clarifice public, inclusiv pentru noi, cei care l-am votat, tocmai pentru a pune capăt măgăriilor făcute de Firea, când desființează aceste companii municipale”, scrie Birchall.

Primarul se justifică

Vizat de aceste critici, Nicușor Dan a încercat să se „justifice”, tot pe Facebook. Primarul general arată că „procesul de desființare are mai multe etape”. „Am început să întrerupem contractele de servicii prestate de companii către primărie și să le înlocuim cu contracte prin achiziții publice, astfel încât serviciile să nu fie afectate. Pentru companiile care au delegat serviciul public (de exemplu, compania de dezinsecție) procesul de trecere de la companie la operatori privați va fi însoțit de o hotărâre a Consiliului General de încetare a delegării. Astfel, rămase fără contractele cu primăria, majoritatea companiilor vor rămâne fără activitate și acestea vor fi lichidate, municipalitatea preluând activele”, devoalează Nicușor Dan. Cu toate acestea, nou edil recunoaște că „există câteva nuclee care funcționează profitabil, independent de contractele cu primăria (de exemplu, echipa care face proiecte pentru autorizarea ISU), acestea vor fi menținute ca atare”.

Firea: „Vin căpușele de dreapta”

Ex-primarul social-democrat al Capitalei, actualul senator Gabriela Firea, a reacționat, la rândul ei, în legătură cu această situație. „Plicușor Frigușor anunța voios că «desființează» companiile municipale. Azi a reformulat: nu le mai desființează, le lasă «fără obiect de activitate». Deci, cine va mai consolida clădirile cu bulină, cine mai construiește poduri, pasaje, bulevarde, cine asigură iluminatul stradal, transportul și energia termică? Ați ghicit! Căpușele «de dreapta» care abia așteaptă să sugă din bugetul Capitalei, așa cum au făcut ani de zile. Totul scump și de proastă calitate! O bătaie de joc la adresa cetățenilor”, a precizat Gabriela Firea.

Birchall scrie că „l-a votat pe Nicușor Dan”, pentru „a pune capăt măgăriilor” fostului primar al Capitalei

×