x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ar vrea iar Alianţa D.A.

Ar vrea iar Alianţa D.A.

03 Noi 2009   •   00:00
Ar vrea iar Alianţa D.A.
Sursa foto: Lucian Alecu/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat ieri în Ziarul de Iaşi, că opţiunea sa este să formeze un guvern de dreapta PD-L-PNL, ca în 2004 şi în 2008, dar fără ca liberalii să emită pretenţii asupra postului de premier.



"Opţiunea mea rămâne valabilă, ca şi cea din 2004, ca şi cea din 2008: să formez un guvern de dreapta. Totul este, în ceea ce-i priveşte pe liberali, dacă îşi mai menţin opţiunea de a da prim-ministru. Atunci, nu va fi posibil, pentru că am deja o experienţă cu premier liberal. Dar, în rest, opţiunea mea rămâne o opţiune temeinică pentru o soluţie de dreapta", a afirmat Traian Băsescu.

Întrebat dacă ideea Parlamentului unicameral şi cea a reducerii numărului de parlamentari nu ar trebui însoţită şi de o lege care să incrimineze traseismul politic, Traian Băsescu a spus că "e necesar să perfecţionăm Legea votului uninominal. În momentul de faţă, prin compensarea voturilor, practic menţinem în continuare un număr de partide extrem de mici, în care oamenii încearcă să-şi găsească soluţii după ce sunt aleşi. Or, dacă s-ar face votul uninominal aşa cum l-am propus eu, într-un singur tur şi cu cel de pe primul loc devenit automat parlamentar, traseismul ar fi drastic limitat".

El a adăugat că, cel puţin în următorii 10-20 de ani, România are nevoie de guvernări stabile. "Cred că, cel puţin în următorii 10-20 de ani, România are nevoie de guvernări puternice. V-aş aduce aminte aici eficienţa guvernului Năstase, care a fost guvern monocolor, cu uşoară susţinere din Parlament, şi a fost mult mai eficient. Cred că soluţia este în legislaţie, şi nu în măsuri de genul interdicţiei migraţiei. Dar pot fi analizate şi interdicţiile posibile", consideră şeful statului.

PNL N-AR ZICE NU
Întrebat dacă liberalii exclud posibilitatea unei guvernări cu PD-L, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a răspuns: "Traian Băsescu să nu vândă pielea ursului din pădure. După alegerile prezidenţiale, PNL are un program de guvernare, de relansare economică, de reducere a taxelor şi impozitelor, de stimulare a investiţiilor şi de creare de locuri de muncă. Acest program de guvernare va fi baza oricărei negocieri cu orice formaţiune politică în vederea constituirii unui guvern".

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat cu o zi în urmă că îi va cere lui Băsescu încă o consultare, pentru a-l convinge "că nu îşi poate asuma iresponsabilitatea de a duce România în situaţia de a nu putea plăti pensii şi salarii".

×