x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Arhiva Securitatii, scoasa la lumina

Arhiva Securitatii, scoasa la lumina

28 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au decis ieri in prima sedinta, in noua structura, declasificarea arhivei "Dunarea". Presedintele PUR Dan Voiculescu a salutat aceasta decizie.
ANIELA NINE

SEDINTA. Presedintele Basescu a condus prima sedinta CSAT, de la inceputul mandatului
Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri, dupa terminarea sedintei CSAT, ca s-a decis declasificarea arhivei "Dunarea", urmand ca in termen de 30 de zile, in urma analizei pe care o va face SIE - detinatorul acestei arhive - sa se stabileasca ce "tronsoane" din aceste documente pot fi declasificate si facute publice. Seful statului a precizat totodata ca s-a decis ca, in cel mai scurt timp, sa se predea CNSAS aproximativ 2/3 din arhivele SRI, documentele urmand sa fie transferate din cele 40 de depozite judetene si cel central ale SRI in depozitul de la Popesti-Leordeni. In ceea ce priveste restul documentelor, urmeaza ca cele doua parti implicate, SRI si CNSAS, sa se puna de acord cu continuarea procesului de declasificare, a aratat Basescu.

ANTICORUPTIE. In ceea ce priveste lupta anticoruptie - un subiect important pe ordinea de zi - , Basescu a aratat ca un prim succes al acestei guvernari l-a reprezentat "decuplarea firmelor clientelare de la sursa bugetara de unde timp de patru ani si-au alimentat conturile". Totodata, in scopul inlaturarii oricaror suspiciuni legate de contractele de achizitii publice, CSAT a decis ca nici un contract care vizeaza banii publici sa nu mai fie incheiat fara licitatie. Tot pe linia luptei anticoruptie s-a inscris si decizia de blocare a conturilor firmelor cu datorii la bugetul de stat sau la fondurile de asigurari sociale, pana la recuperarea datoriilor. Membrii CSAT au stabilit si principalele amenintari la securitatea nationala, care vor constitui "pilonii" unei noi strategii: terorismul structurat, proliferarea armelor de distrugere in masa, regimurile totalitare care sustin terorismul, situatiile de criza din proximitatea strategica a Romaniei sau proasta guvernare, in care un element important este nivelul de coruptie al institutiilor statului.

DECIZIE SALUTARA
Presedintele Partidului Umanist din Romania, senatorul Dan Voiculescu, a salutat hotararea CSAT de a declasifica arhiva "Dunarea". "Cu aceasta ocazie, sper ca se va clarifica odata pentru totdeauna ca n-am avut nici o legatura cu presupusele conturi ale lui Nicolae Ceausescu si nici nu am fost ofiter de Securitate", a precizat liderul umanist. Tot ieri, presedintele PUR a depus o plangere penala la Judecatoria Sectorului 2 impotriva lui Sorin Rosca Stanescu, pentru infractiunea de calomnie, cerand atat directorului ziarului Ziua cat si societatii care editeaza publicatia despagubiri civile in valoare de 10 miliarde de lei. De asemenea, ca urmare a unor acuzatii "virulente tot de factura calomnioasa", presedintele PUR a depus recent la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala prealabila impotriva lui Corneliu Vadim Tudor, despagubirile civile cerute ridicandu-se la 10 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: politic