Premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu se prezintă astăzi în faţa Parlamentului, primul pentru a angaja răspunderea Guvernului pe trei pachete de legi, al doilea pentru a transmite un mesaj.
Guvernul a finalizat abia ieri proiectele de legi pe care vrea să le prezinte Legislativului, ultimul dintre proiecte, cel al Educaţiei, fiind dezbătut ieri seară, într-o şedinţă guvernamentală care a început la ora 18. Celelate două proiecte, cel al reorganizării agenţiilor guvernamentale şi cel al sistemului unic de salarizare a bugetarilor, au fost adoptate în şedinţa de duminică. Guvernul a acceptat 34 din cele 294 de amendamente la Legea de reorganizare a agenţiilor şi 39 din cele aproximativ 773 de amendamente la Legea salarizării unitare. Pe ultima sută de metri, legile au fost trimise Parlamentului, care a făcut un artificiu procedural pentru ca Guvernul să nu calce pe lângă Constituţie. Aceasta prevede că Executivul îşi poate asuma răspunderea pe "o declaraţie politică, un program sau o lege", dar Cabinetul Boc a trimis la Parlament nu mai puţin de trei legi. Astfel, conducerea Parlamentului a decis să deruleze câte o procedură separată pentru fiecare dintre cele trei legi, în trei şedinţe diferite, toate în aceeaşi zi. Premierul şi membri Guvernului vor fi prezenţi în Parlament, unde va avea loc o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, începând cu ora 16:00. La această oră, premierul va anunţa că îşi angajează răspunderea şi va prezenta în faţa senatorilor şi deputaţilor proiectul privind Legea educaţiei naţionale, la ora 17:00, aceeaşi procedură se desfăşoară pentru proiectul de lege privind salarizarea unitară a bugetarilor, iar la ora 18:00 se prezintă proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice. Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Acelaşi articol precizează că Guvernul este demis dacă este votată o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege. După asumarea răspunderii, de la ora 19:00, va veni rândul preşedintelui Traian Băsescu să le vorbească senatorilor şi deputaţilor. El va prezenta în plenul reunit un mesaj cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.
LIBERALII, FĂRĂ SPRIJIN UDMR
Liberalii n-au avut prea mult spaţiu de manevră pentru a riposta faţă de intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe cele trei legi. Cum până ieri UDMR nu acceptase să semneze o moţiune de cenzură împreună cu PNL, singura formă de protest care le mai rămăsese la îndemână era absenţa din sală. Biroul Permanent al PNL a luat ieri această decizie, luând în calcul şi contestarea celor trei legi la Curtea Constituţională. "Vom discuta la grupurile parlamentare şi aspecte pe care noi le considerăm neconstituţionale în aceste legi şi probabil că vom decide în grupurile parlamentare şi iniţierea unui demers în acest sens - atacarea la Curtea Constituţională", a declarat Antonescu. În schimb, liberalii vor fi prezenţi la discursul preşedintelui Traian Băsescu. "În mod normal, dacă nu face preşedintele cine ştie ce până atunci, la şedinţa în care preşedintele va veni să prezinte un mesaj Parlamentului, vom fi acolo, pentru că noi ne comportăm normal, instituţional. Din respect pentru instituţia parlamentară, pentru cea prezidenţială, din respect pentru sensul comunicării democratice şi constituţionale sigur că vom fi acolo", a spus Antonescu.
CONSERVATORII POARTĂ BANDEROLE ALBE
Parlamentarii PC au decis ca la şedinţa de astăzi să poarte pe braţul stâng o banderolă albă în semnn de protest "faţă de sfidarea fără precedent a forului legislativ şi a statului de drept". "Prin această procedură originală de asumare, Guvernul încearcă să umilească Parlamentul, ştiind că nici o forţă politică responsabilă nu-l poate demite cu doar două luni înainte de alegeri. Această situaţie, în care parlamentarii pot face amendamente care vor fi acceptate sau respinse discreţionar de Guvern, este o absurditate, un mecanism profund anticonstituţional. Regula firească funcţionează exact invers, Parlamentul fiind forul care decide asupra iniţiativelor Guvernului", a spus liderul fondator al PC, Dan Voiculescu.
Citește pe Antena3.ro