x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atac la lideri - O platforma pentru nelinistea PNL

Atac la lideri - O platforma pentru nelinistea PNL

de Monica Iordache Apostol    |    12 Oct 2006   •   00:00
Atac la lideri - O platforma pentru nelinistea PNL

Platforma liberala care va fi lansata duminica la Pitesti de grupul Stolojan are ca tinta schimbarea actualei conduceri a PNL, pasul urmator fiind unificarea dreptei romanesti, inclusiv fuziunea PNL - PD.

Platforma liberala care va fi lansata duminica la Pitesti de grupul Stolojan are ca tinta schimbarea actualei conduceri a PNL, pasul urmator fiind unificarea dreptei romanesti.

Disidentii din PNL se opintesc iar sa-l dea jos pe Tariceanu. Schimbarea conducerii partidului este unul din obiectivele platformei pe care o va lansa duminica la Pitesti grupul Stoica - Stolojan. Desi semnatarii sustin ca documentul nu este un manifest anti-Tariceanu, recunosc ca primul lui efect ar trebuie sa fie formarea unei mase critice care sa duca la schimbarea conducerii. "Dorim sa dam un imbold celor care pana acum au tacut sa vorbeasca despre nemultumirile lor si sa si le asume oficial. Se poate ca acest val de nemultumire sa fie cel care sa provoace schimbarea conducerii partidului", ne-a declarat fostul senator liberal, proaspat exclus din partid, Radu F. Alexandru. Si fostul presedinte liberal Theodor Stolojan a confirmat acest obiectiv al platformei. Potrivit acestuia, lansarea platformei liberale va fi urmata de dezbateri in teritoriu cu membrii PNL, dar si cu oameni din afara partidului. "Vom crea acest curent in PNL, care sa duca la schimbarea actualei orientari a conducerii PNL, care pur si simplu impinge PNL la o credibilitate din ce in ce mai mica", a explicat Stolojan. Desi nu se refera clar la fuziunea PNL - PD, fostul lider liberal considera ca schimbarea conducerii PNL va deschide drumul catre unificarea dreptei, cu actuala echipa din fruntea partidului nefiind posibil acest lucru. "Noi ne dorim unitatea dreptei pe scena politica romaneasca. Cum se va produce aceasta unitate, prin fuziune sau printr-un alt proiect politic, ramane sa vedem. Romania are nevoie de aceasta unitate a dreptei", a declarat Stolojan pentru BBC.

FEDERATIE, NU FUZIUNE. Practic, documentul care va fi prezentat duminica la Pitesti reia ideile pe care Valeriu Stoica le prezinta periodic, in conferinte si manifeste, cu referire la situatia in care a ajuns PNL, dar sunt si cateva elemente de noutate. Conform lui Stoica, acest document va cuprinde cinci directii. In primul rand, se va face o analiza a situatiei din PNL si a erorilor pe care disidentii considera ca le-a facut actuala conducere a parti-dului. Apoi, un element de noutate este analiza guvernarii si a oportunitatilor pe care le-a pierdut PNL, inclusiv aceea a alegerilor anticipate. Vor fi prezentate si strategiile de evolutie a PNL si se va lansa o discutie despre felul in care pot fi imbinate doctrinele de dreapta intr-o formatiune mare cu aceasta orientare. In fine, proiectul politic avansat de disidenti este cel al unei federatii de partide. Stoica a spus ca proiectul fuziunii a murit si ca democratii il relanseaza, probabil, doar pentru a intinde o capcana PNL. Drept urmare, o noua constructie politica ar fi una federativa, cu mai multe partide de dreapta, in care fiecare sa-si pastreze identitatea, dar sa aiba o conducere nationala unica.

"BALET POLITIC". Actiunile initiatorilor platformei sunt minimalizate insa de unii lideri ai PNL. Vicepresedintele Puiu Hasotti nu crede ca aparitia platformei liberale va duce la o scindare a PNL. "Nu cred ca partidul este in pericol de a se fractura, iar daca dl Stolojan va face acest lucru este o dovada in plus ca si domnia sa si ceilalti au raspuns la niste comenzi care vin din afara partidului. Dar sansele de a face o constructie politica, un balet politic, care se afla in mintea dlui Stoica, sunt reduse", a spus Hasotti.
LANSARE CU SCANTEI
Lansarea platformei Stoica - Stolojan este precedata de valul de excluderi dictate de actuala conducere liberala, lucru care, spera disidentii, va umple paharul nemultumirilor liberale. Primul care a protestat fata de excluderea din partid a lui Stolojan a fost deputatul PNL Mircea Iustian. Acesta vorbeste despre "teama" care s-a instalat in partid si ii acuza pe actualii lideri de mediocritate si de lipsa de viziune. El a declarat ieri ca este alaturi de Theodor Stolojan si il admira, opinand ca excluderea acestuia din formatiunea liberala "nu poate produce decat consternare printre toti oamenii de buna-credinta". "Fostului presedinte, care a dus partidul la victorie, i se interzice dreptul la opinie, libertatea de exprimare. Semnalele de alarma date de el privind lipsa de viziune si, ca o consecinta a acesteia, scaderea in sondaje sunt considerate cu rea-credinta atacuri la adresa PNL", a mai spus Iustian.
RENUNTA LA COTROCENI
Stolojan a aparut ieri-seara in prima sa conferinta de presa de dupa retragerea din cursa prezidentiala. Iesirea sa publica a avut ca scop lansarea unui atac la adresa actualei conduceri a PNL, pe care o acuza ca a comandat excluderea sa. Stolojan a ridicat un pic valul si de pe misterul noii platforme liberale, spunand ca nu are ca scop formarea unui "megapartid" prezidential, ci urmareste doar relansarea fortelor liberale si unitatea dreptei. Actualul consilier prezidential a afirmat si ca este dispus sa renunte la postul de la Cotroceni daca lucrurile vor lua amploarea pe care o asteapta. El a precizat ca in acest moment proiectele sale politice nu ii stanjenesc activitatea de consilier prezidential, pentru ca prin tara merge "in week-end si in afara programului de lucru". In plus, Stolojan a parut dispus si sa-si asume iar conducerea partidului, precizand doar ca "depinde ce vor membrii PNL". Tariceanu, invitat aseara la Antena 3, a negat ca Stolojan ar fi fost exclus din partid la ordinul sau si i-a adresat acestuia "provocarea" de a sustine ca un mare partid de dreapta sa fie constituit pe baza valorilor liberale.

×
Subiecte în articol: politic pnl stolojan