x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Banul, motorul conflictului

Banul, motorul conflictului

de Irina Cristea    |    19 Ian 2007   •   00:00

Crize politice la varf exista in multe dintre statele europene, indeosebi ex-comuniste, dar numai in Romania s-a intamplat ca oponentii, presedinte si premier, sa isi piarda cumpatul si sa se acuze la televiziune ca sunt mafioti. Aceasta este opinia directorului Grupului de analiza pentru sud-estul Europei, Jean Michel de Waele.

Intr-un interviu acordat RFI Romania si preluat de Mediafax, de Waele, care este si profesor de stiinte politice la prestigioasa Universite Libre din Bruxelles, spune ca Basescu si Tariceanu si-au iesit din fire si ca scandalul va da o noua lovitura imaginii si-asa ciobite a Romaniei in Uniunea Europeana.

"Mi se pare interesant faptul ca avem crize peste tot, dar natura lor e diferita. In ceea ce priveste Romania, nu pot sa nu remarc faptul ca nu exista o elita politica profesionista. S-au mai vazut tensiuni intre presedinte si prim-ministru si in alte tari. Asta nu inseamna ca trebuie sa te duci la televiziune si sa iti acuzi oponentul ca este un mafiot!", apreciaza expertul belgian.

Cat despre natura confictului dintre presedinte si premier, Jean Michel de Waele are doua explicatii: problemele personale si... banii. "In Romania mai mult decat in alte tari, trebuie urmarita si intersectarea dintre politic si economic: cine e in spatele lui Basescu, cine e in spatele lui Tariceanu? Una dintre caracteristicile exacerbate ale Romaniei este apropierea prea mare dintre lumea politica si lumea celor cu multi bani", spune profesorul, concluzionand ca politicienii romani trebuie sa inteleaga faptul ca "intr-o democratie, politica are si o latura plicticoasa, monotona. Toate aceste lovituri de teatru, toate aceste evenimente spectaculoase care se petrec zilnic nu sunt sanatoase pentru democratie".

×
Subiecte în articol: politic