Update: seful statului a declarat, inainte de plecarea spre Bruxelles, ca unul dintre subiectele de discutie la Consiliul European va fi legat de concentrarea eforturilor asupra politicilor care favorizeaza stabilitatea si cresterea. "Sigur, aici discutam de mult. Va trebui sa discutam si la acest Consiliu legat, spre exemplu, de dezvoltarea pietei unice de energie, va trebui sa discutam despre dezvoltarea pietei unice a fortei de munca, despre cresterea ratelor de finantare pe care UE le acorda statelor nou intrate in Uniunea Europeana si, de ce nu, va trebui sa discutam despre simplificarea normelor legate de achizitiile publice", a spus Basescu.
"Aici va pot spune o situatie care afecteaza profund Romania. Am construit tot sistemul de utilizare a banilor europeni conform solicitarilor Comisiei Europene din 2007 si pana acum. In cursul lunii iunie s-a facut un mic audit si au venit exigente, altele, poate mai explicite, poate mai clare, in asa fel incat sa satisfaca exigentele Comisiei Europene pentru continuarea finantarii. Intrebarea mea este de ce aceste lucruri nu au fost clar explicate de la bun inceput, iar Guvernul Romaniei a organizat niste institutii, care, anul acesta, in iunie abia, s-a constatat ca trebuie imbunatatite. Nu pot sa nu observ coincidenta, ca am ramas fara o sustinere financiara a proiectelor cu bani europeni, ca a trebuit sa imprumutam bani de la banci cu dobanzi foarte mari. Nu pot sa nu observ aceasta intamplare", a spus Basescu.
Basescu: Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni
"La Consiliu, care se va desfasura maine (duminica - n.r.), tematica e preponderent economica, dar nu numai. Va fi prioritatea zero un raspuns hotarat la criza din Grecia... Sigur, acest lucru cu conditia restabilirii cursului programului pe care guvernul trebuie sa-l urmeze pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale in vederea acordarii celei de-a sasea transe de imprumut. Pe agenda se mai afla stabilirea unei solutii durabile pentru Grecia", a declarat Traian Basescu. El a facut si un comentariu in acest sens, sustinand ca luarea unei decizii referitoare la Grecia este pentru Romania de importanta majora.
"Datorita situatiei din Grecia toata regiunea este contaminata de neincredere. Aici nu e doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rau nu numai Greciei. Bancile grecesti au o expunere majora pe piata romaneasca si sigur ca si CDS-ul Romaniei creste ca urmare a indeciziilor, intarzierilor legate de Grecia. Pozitia noastra va fi foarte ferma - Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro", a adaugat seful statului.
Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european, prin dobanzi foarte ridicate
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european "si o plateste prin dobanzi foarte ridicate, pentru ca avem filiale romanesti ale bancilor din zona euro, iar dobanzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil".
"Trebuie sa spun ca Romania nu are probleme cu sistemul bancar. Din pacate, la stadiul la care UE nu a inceput inca sa faca plati pentru consolidarea bancilor, Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european. Si o plateste prin dobanzi foarte ridicate, pentru ca avem filiale romanesti ale bancilor din zona euro, iar dobanzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil. Indirect, Romania, un stat din afara zonei euro, a inceput sa plateasca aceasta capitalizare a bancilor din zona euro. Lucru care trebui spus cinstit si discutat la acest Consiliu. Nu se poate impinge plata facturii imprumuturilor facute la nesfarsit guvernelor care au un nivel foarte ridicat de indatorare catre state din afara zonei euro. Din pacate, cele mai sarace, ceea ce este imoral", a mai spus seful statului roman.
El a precizat ca pozitia Romaniei va fi ca procesul de capitalizare a bancilor care actioneaza in Romania sa tina cont si de obligatia ca bancile sa-si mentina nivelul de expunere in tarile non-euro si a adaguat ca Romaniei ii va fi foarte greu sa sustina financiar un deficit de 3% din cauza dobanzilor foarte mari care se percep la credite.
"Toate analizele pe care le-am facut si cu domnul prim-ministru si cu Ministerul de Finante ne arata ca, datorita conditiilor de crestere a costului finantarii, practic ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%, datorita dobanzilor foarte mari care se percep acum la credite si datorita lipsei banilor", a declarat Traian Basescu.
Boc incearca sa obtina desfasurarea congresului PPE la Bucuresti
Presedintele Traian Basescu a precizat, sambata, inainte de plecarea spre Bruxelles, ca va participa la summit-ul PPE, impreuna cu premierul Emil Boc, mentionand ca acesta incearca sa obtina desfasurarea congresului PPE din 2012 la Bucuresti. Seful statului a precizat ca va participa, la Bruxelles, la doua evenimente, Consiliul European si summit-ul PPE, la acesta din urma impreuna cu premierul Emil Boc.
"Domnul prim-ministru incearca sa obtina desfasurarea congresului PPE la Bucuresti anul viitor", a declarat Basescu. Referindu-se la prezenta sa la summit-ul PPE, seful statului a spus ca la aceste reuniuni se coreleaza punctele de vedere ale reprezentantilor PPE pentru Consiliul European.