x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu are guşă polinodulară

Băsescu are guşă polinodulară

de Magda Marincovici    |    Gabriela Antoniu    |    08 Sep 2007   •   00:00
Băsescu are guşă polinodulară


Preşedintelui Traian Băsescu i-a fost găsit in luna iunie, la un control medical obligatoriu, un nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept, in urma unor investigaţii suplimentare stabilindu-se diagnosticul de "guşă polinodulară fără manifestări clinice de tireotoxicoză". Şeful statului va fi operat astăzi la Spitalul Militar Central "Dr Carol Davila".

Preşedintelui Traian Băsescu i-a fost găsit in luna iunie, la un control medical obligatoriu, un nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept, in urma unor investigaţii suplimentare stabilindu-se diagnosticul de "guşă polinodulară fără manifestări clinice de tireotoxicoză". Şeful statului va fi operat astăzi la Spitalul Militar Central "Dr Carol Davila".

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la controlul anual obligatoriu efectuat de preşedintele Traian Băsescu in cursul lunii iunie la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central "Dr Carol Davila", medicii i-au identificat un nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept. Ca urmare, a fost constituită comisia medicală de specialitate, alcătuită din medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central "Dr Carol Davila", Institutului Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon şi Spitalului Clinic Sf. Ioan. Totodată, in urma unor investigaţii suplimentare (analize de laborator, ecografie la nivelul glandei tiroide, scintigrafie tiroidiană, computer tomografic) a fost stabilit diagnosticul de "guşă polinodulară fără manifestări clinice de tireotoxicoză". Investigaţiile au confirmat că nu este vorba despre o situaţie gravă, care să necesite o intervenţie chirurgicală de urgenţă, precizează comunicatul. In aceste condiţii, intervenţia a fost planificată pentru o dată ulterioară, timp in care preşedintele Romăniei a urmat o pregătire preoperatorie cu medicamente. Intervenţia va fi efectuată de o echipă anestezico-chirurgicală constituită din medici de la instituţiile menţionate mai sus. Şeful statului urma să se interneze aseară la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central "Dr Carol Davila", pentru efectuarea unor analize medicale premergătoare intervenţiei chirurgicale. El va fi operat astăzi, iar echipa de medici specialişti estimează că intervenţia chirurgicală va dura circa o oră.


EXPLICAŢII MEDICALE. Potrivit profesorului doctor Constantin Dumitrache, şef de secţie la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucureşti, acest diagnostic indică o creştere in volum a glandei tiroide şi că in structura ei sunt mai mulţi noduli. In termeni medicali, tireotoxicoză inseamnă că aceşti noduli nu sunt hiperfuncţionali, in sensul că nu aduc un exces de hormoni tiroidieni in organism. Profesorul Constantin Dumitrache, specialist reputat in domeniul glandei tiroide, ne-a asigurat că nici un termen din acest diagnostic "nu sugerează că ar fi un cancer tiroidian". Din echipa care va efectua intervenţia chirurgicală face parte dr Mircea Ghimigean, medic primar chirurg la Institutul "C.I. Parhon".


POSIBILE RISCURI. Intervenţia chirurgicală la care va fi supus şeful statului nu este banală şi poate prezenta riscuri majore doar dacă pacientul are probleme cu inima, a declarat, pentru Mediafax, profesor doctor Ileana Marinescu, de la Institutul de Endocrinologie, "I.C. Parhon". "După extirpare, se face in mod obligatoriu biopsia. Diagnosticul de cancer se pune după examenul microscopic, dar de cele mai multe ori rezultatul este benign", a mai spus Ileana Marinescu. Medicul a explicat că boala cu care a fost diagnosticat preşedintele poate provoca tulburări de ritm cardiac, iar operaţia ar trebui să se facă numai după ce hormonii tiroidieni au fost aduşi la normal, pentru că acest lucru ajută in timpul intervenţiei chirurgicale. "E o operaţie fără riscuri majore. Riscul ţine de cord. 99% dintre pacienţi merg bine", a mai spus medicul.
Vă dorim sănătate, domnule preşedinte!


Nu vrea interimar la Cotroceni

Interimatul funcţiei de preşedinte poate fi asigurat căt Traian Băsescu se află in imposibilitate temporară de a-şi exercita funcţia, in ordine, de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, sau de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Articolul 98, alineatul 1 din Constituţie, prevede că, "dacă funcţia de preşedinte devine vacantă ori dacă preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află in imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, in ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor". Purtătorul de cuvănt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a refuzat să precizeze dacă Nicolae Văcăroiu a fost contactat de şeful statului, spunănd doar că Preşedinţia trebuie să facă anunţul privind interimatul. Preşedintele Traian Băsescu consideră insă că nu este necesar să-şi delege atribuţiile in perioada in care se va afla sub anestezie, intrucăt problema interimatului se pune atunci cănd trebuie luată o decizie ce nu suportă amănare, au declarat pentru Mediafax surse de la Cotroceni.


Fără emoţii la spital

Purtătorul de cuvănt al SPP, Bogdan Onea, a declarat că serviciul va asigura protecţia şi comunicaţiile necesare şefului statului pe toată durata spitalizării acestuia şi că a luat toate măsurile legale. De asemenea, SPP a respectat procedurile cu privire la asistenţa medicală a demnitarilor. Ieri seară, preşedintele Băsescu s-a internat la Spitalul Militar Central, unde urmează să fie operat. La intrarea in curtea spitalului, Băsescu, aflat in maşină, le-a declarat ziariştilor că nu are emoţii şi că, "evident", are incredere in medicii romăni, precizănd că se simte bine. "Operaţia a fost pregătită din luna iunie şi nu am emoţii, am incredere in medicii romăni. De data asta nu va fi bălbăiala care a fost anul trecut la «Elias», cănd nu ştiam cine mă va opera", a spus Băsescu. Şeful statului a venit la spital impreună cu soţia sa, Maria.

×