x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, cadorisit cu un avion-jucărie

Băsescu, cadorisit cu un avion-jucărie

de Oana Stancu Zamfir    |    28 Iul 2007   •   00:00
Băsescu, cadorisit cu un avion-jucărie
Sursa foto: SORIN LUPSA/

Şeful statului a primit ieri cadou de la un pensionar un avion-jucărie "pentru Bruxelles". Gestul nu i-a picat bine preşedintelui, considerăndu-l unul politic, cu toate că serviciile secrete il avertizaseră dinainte in legătură cu "darul". La Congresul Pensionarilor de ieri, Băsescu le-a cerut celor prezenţi să stea pe capul guvernanţilor pentru a-i determina să spună cum vor finanţa Legea pensiilor.Â

Mărire pensii - sursa de finanţare, cerută prin interpuşi

Şeful statului le-a cerut ieri pensionarilor să stea pe capul guvernanţilor pentru a-i determina să spună anul acesta cum vor finanţa Legea pensiilor. El a mărturisit că are şi un interes personal: nu vrea ca in 2009, cănd, probabil, va candida pentru un nou mandat, să i se ceară lui socoteală.


Preşedintele Traian Băsescu aşteaptă ca pensionarii să preseze Guvernul să facă publice sursele de finanţare a Legii pensiilor pănă in 2013. In nenumărate rănduri, el i-a indemnat ieri pe vărstnicii adunaţi in Congresul Federaţiei Asociaţiilor de Pensionari să preia această bătălie, spunăndu-le că altfel este incertă aplicarea legii şi in 2009. "Sugestia mea către federaţia dumneavoastră este să vă faceţi un steag din a cere autorităţilor să spună public de unde vin banii pentru majorarea pensiilor. Altfel amănăm şi amănăm pănă cănd se va spune că avem alte priorităţi. (...) Politicienii trebuie să fie obligaţi ca anul acesta, in următoarele luni, să prezinte populaţiei foarte clar sursele de finanţare", i-a indemnat el pe pensionari.

El a arătat că majorarea pensiilor este o decizie pe care o "aplaudă" şi o "susţine", insă este o decizie politică ce depăşeşte capacitatea fondului de pensii. "Povestea cu «avem bani in fondul de pensii» nu este o realitate. (...) Vă rog să nu credeţi nici povestea cu creşterea economică. Nu rezolvă problema. Intrebaţi-l pe dl Sărbu (ministru al Muncii in Guvernul Năstase), ei au avut creştere economică de 8,4% şi nu au mărit pensiile", a afirmat şeful statului. De aici neliniştea pe care ar avea-o şi el, şi socrii, şi mama lui. Părinţii au fost invocaţi de Băsescu in aplauzele pensionarilor pentru a-şi proba devotamentul faţă de cauză: "Poate cu dumneavoastră mă mai intălnesc sau, dacă vreau, pot să evit intălnirile cu dumneavoastră, dar cu mama şi cu socrii mă intălnesc lunar şi mi-ar fi foarte greu să le spun: «Mamă, v-am minţit»".

INTERES. Şeful statului a mărturisit că are şi un interes personal in asigurarea banilor pentru pensii, pentru că in 2009 poate să vină alt guvern care să spună: "Domnule preşedinte, nu avem resurse!". "Ce mă frămăntă este că mandatul meu se termină in 2009 şi nu vreau să fiu cel căruia să i se spună «Domnule preşedinte, ne-aţi minţit cănd aţi promulgat legea»"

DISCREPANŢE. De asemenea, preşedintele i-a indemnat pe pensionari să se bată şi pentru eliminarea inechităţilor dintre pensii, intrucăt legea actuală nu ii scoate din sărăcie pe cei cu venituri mici. Traian Băsescu a arătat că sunt 25.969 de pensionari cu pensii de pănă in 50 de lei noi, care vor primi după aplicarea legii doar 26 de lei in plus, 124.517 de pensionari cu pensii de pănă la 100 de lei, care vor primi circa 80 de lei in plus, marea masă - două milioane de pensionari avănd pănă in patru milioane de lei pensia, in timp ce pentru cei 77.388 de vărstnici cu pensii de peste 1.000 de lei "impactul creşterii este enorm".

"E un lucru pe care trebuie să-l discutaţi. Nu acum, din 2009. Dar dacă tot dăm bani de la buget trebuie să avem ca obiectiv scoaterea acestor oameni din sărăcie. E nevoie de solidaritatea pensionarilor intre ei", a spus preşedintele Traian Băsescu, el pronunţăndu-se totodată şi pentru unificarea sistemului de pensii.

Replică

"Romănia are cheltuieli foate mici şi trebuie să găsească resurse pentru un nivel mediu european de cheltuieli sociale. Din fericire, ceea ce preşedintele omite de fiecare dată, din 2005 Guvernul a realizat o creştere economică susţinută, aptă să creeze resursele şi pentru dezvoltarea economică, şi pentru asistenţă socială"

Paul Păcuraru ministrul Muncii

Avion cadou - in vizorul serviciilor

Gestul unui pensionar de a-i oferi un avion de jucărie "pentru Bruxelles", in replică la intenţia achiziţionării unui nou avion prezidenţial, l-a enervat pe Traian Băsescu, preşedintele considerănd că este un gest politic. "Ştiam că am să-l primesc, pentru că aţi vorbit cu Voiculescu despre avion şi v-a incurajat şi domnul Iliescu să faceţi treaba asta. Ştiam de glumă, mai erau două pregătite. Vreau să vă spun insă că Romănia nu poate sta in loc. Preşedintele Romăniei zboară cu un avion vechi de 33 de ani. Nu ştiu căţi romăni s-ar urca intr-un avion vechi de 33 de ani", a declarat şeful statului, arătănd că serviciile speciale il puseseră la curent chiar şi in legătură cu gestul acestui pensionar.

×
Subiecte în articol: basescu politic pensii