x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre avionul prezidenţial: Dacă, Doamne fereşte, în România apare un dezastru, ce fac? Aştept la ora 20:00 cursa Tarom?

Băsescu, despre avionul prezidenţial: Dacă, Doamne fereşte, în România apare un dezastru, ce fac? Aştept la ora 20:00 cursa Tarom?

15 Mar 2013   •   17:42
Băsescu, despre avionul prezidenţial: Dacă, Doamne fereşte, în România apare un dezastru, ce fac? Aştept la ora 20:00 cursa Tarom?
Sursa foto: Alexandru Molovata/Intact Images

Preşedintele Traian Băsescu consideră ''necinstite'' afirmaţiile potrivit cărora se cheltuie anual şapte milioane de euro pentru aeronava prezidenţială, adăugând că şeful statului trebuie să aibă la dispoziţie un avion care să îl aducă în ţară în situaţii de urgenţă, iar, în acest sens, Preşedinţia ar putea apela la o firmă privată, informează agerpres.ro.

"Mi s-a părut atât de necinstit faptul că se spunea public: cheltuim şapte milioane de euro pe an cu avionul, ca să meargă preşedintele cu el, cam acesta a fost mesajul. Asta e o minciună. Acel avion... atât costă întreţinerea lui indiferent ce faci cu el. Probabil va trebui să luăm un charter, un avion de la Lufthansa sau din altă parte sau de la un privat. Acel avion, în lipsa deciziei de a fi vândut, stătea în hangar cu aceste costuri. Faptul că atunci când aveam deplasări îl mai închiria Preşedinţia îi mai aducea un ban, altfel costurile tot erau pentru acel avion", a spus şeful statului, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul lucrărilor Consiliului European.

Potrivit acestuia, în vederea exercitării mandatului, trebuie să aibă capacitatea de a reveni rapid în ţară, în condiţiile în care ar apărea o situaţie gravă, iar el se află în străinătate.

"Spre exemplu, dacă în timp ce sunt la un Consiliu - Doamne fereşte! - în România apare un dezastru. Ce fac? Spun: eu nu pot veni pentru că aştept la ora 20,00 cursa Tarom. Este nepermis pentru un preşedinte care are atribuţiile pe care le are preşedintele României. Preşedintele României trebuie să fie capabil pe timpul zborului să aibă comunicaţiile pe avion tot timpul, pentru că oricând se poate întâmpla ceva în NATO, cu trupele din teatrele de operaţii, oricând poate fi un dezastru. Preşedintele României trebuie să fie în măsură să plece imediat spre ţară dacă apare un dezastru, o catastrofă, un cutremur, un eveniment", a explicat şeful statului.

El a subliniat de asemenea că atunci când este necesară instituirea stării de urgenţă, nu poate să aştepte după cursele de linie, care au program dinainte stabilit.

"Nu poţi să spui pe urmă românilor: 'Ştiţi, nu am putut să vin să institui starea de urgenţă, să dau Armatei dispoziţii care trebuiau date, să mobilizez structurile de securitate pentru că nu am avut avion decât peste opt ore'. Aşa ceva niciun preşedinte nu poate justifica", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat pe 4 martie că nu se opune niciunei acţiuni privind aeronava de la Tarom cu care călătoreşte.

"Vă asigur că nu mă opun niciunei acţiuni, pentru că aia nu este aeronava prezidenţială. Aeronava prezidenţială nu mai există din 2010. (...) Ce folosesc eu de la Tarom este un avion pe care-l închiriem charter. Nu este o aeronavă la dispoziţia preşedintelui României", a afirmat Băsescu, la Palatul Cotroceni, cu privire la recentele declaraţii ale ministrului Transporturilor privind posibila scoatere la vânzare a avionului cu care călătoreşte şeful statului.

×
Subiecte în articol: avion basescu traian basescu