x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu-PNL: Fiecare pe limba lui

Basescu-PNL: Fiecare pe limba lui

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    24 Sep 2005   •   00:00
Basescu-PNL: Fiecare pe limba lui

Consultarile dintre presedintele Basescu si liderii PNL minus Tariceanu nu au adus consensul intre cele doua parti pe tema parlamentului unicameral. Discutiile cu celelalte partide pe aceasta tema au fost amanate de Cotroceni din cauza inundatiilor.

Ruptura dintre Basescu si PNL este de ieri si mai "pe fata". Dupa o intalnire catalogata de liberali drept "glaciala", cu un Basescu "cam acru", care nu a contenit sa il atace pe premier, seful statului i-a mai dat lui Tariceanu o lovitura: consultarile de azi sunt anulate, pentru ca tara e sub ape, in timp ce premierul "se alege" la Bratislava.

Consultarea pe care seful statului a avut-o cu liderii PNL pe tema Parlamentului unicameral nu a mai beneficiat de nici o "diplomatie" pentru a ascunde animozitatile dintre ei. Surse participante au catalogat intalnirea drept "glaciala", iar liberalilor - condusi de un Tariceanu aflat pe picior de plecare spre Bratislava, unde candideaza la vicepresedintia liberalilor europeni - li s-a parut ca amfitrionul a fost "cam acru". La randul lor, in lipsa unor declaratii oficiale din partea sefului statului, liberalii au facut public faptul ca Basescu ar fi de acord sa supuna dezbaterii publice schimbarea modalitatii de alegere a presedintelui. "Presedintele ne-a spus ca daca se va considera necesar, el va supune dezbaterii publice si aceasta chestiune", a declarat Olteanu, adaugand ca liberalii au fost mereu in favoarea unei republici parlamentare in care seful statului sa fie ales de Parlament.

CONTRE. In rest, fiecare a tinut-o pe a lui. Liberalii i-au pus pe masa lui Traian Basescu un document cu argumente in favoarea Parlamentului bicameral, a votului uninominal, a reducerii numarului de senatori si deputati cu 15% si a schimbarii sistemului de alegere a Senatului, astfel incat sa reprezinte comunitatile locale.

Traian Basescu s-a aratat neclintit in privinta unicameralismului, insa nu a ratat nici criticile preferate la adresa premierului. El i-a atras atentia ca, daca tot il framanta integrarea zilele acestea, sa se uite si la restantele pe care le are: legea spitalelor, depolitizarea TVR si SRR, reforma in domeniul energetic si curatenia din vami. "Daca ati hotarat sa schimbati programul de guvernare, sa ma anuntati si pe mine", le-ar fi spus ironic seful statului liberalilor. La final, la o intrebare a vicelui PNL Puiu Hasotti, Basescu le-a explicat si de ce nu a venit PD la consultarile cu premierul: democratii sunt suparati ca liberalii il ataca pe presedinte in presa.

SAH LA DECLARATIILE DE PRESA
In mod surprinzator, dupa intalnirea cu presedintele, liberalii au parasit Palatul Cotroceni fara sa faca nici o declaratie, asa cum se obisnuieste. Presa ii astepta pe Holul Basarabilor, in locul amenajat de Biroul de presa al Presedintiei, care a transmis insa ca PNL nu vrea sa vina la declaratii, urmand sa dea un comunicat. Cu totul alta este varianta liberalilor, care spun ca li s-ar fi comunicat ca presa nu va putea nici macar fi prezenta in Palat si ca nu vor fi declaratii. Versiunea Cotroceniului contrazice din nou: presedintele ar fi anuntat doar ca el nu face declaratii pana nu se vede cu toate partidele, iar Teodor Melescanu ar fi afirmat atunci ca daca presedintele nu face declaratii, atunci si PNL va da un comunicat.

×
Subiecte în articol: politic