x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Ponta să mai rabde acordul de coabitare până pe 22 decembrie

Băsescu: Ponta să mai rabde acordul de coabitare până pe 22 decembrie

07 Aug 2014   •   19:06
Băsescu: Ponta să mai rabde acordul de coabitare până pe 22 decembrie

Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel la premierul Victor Ponta să renunţe la ideea de a denunţa acordul de coabitare instituţională, sugerând că un astfel de gest ar fi dăunător pentru imaginea României.

Victor Ponta a anunţat, ieri, că va denunţa acordul, după ce, într-o emisiune televizată, preşedintele a vorbit de faptul că în momentul semnării acelui acord, el era cu spatele la zid şi doar lipsa de experienţă a lui Ponta l-a determinat pe acesta să accepte acel acord, deşi s-ar fi aflat în poziţia în care să nu aibă nevoie de el.

Azi, Băsescu a declarat că Ponta a înţeles greşit ce s-a spus în timpul emisiunii, afirmând că nu a spus că „l-a păcălit” pe Ponta, aceasta fiind interpretarea jurnalistului care îi lua interviu.

„Primul ministru s-a pripit. Îi recomand să mai rabde până pe 22 decembrie 2014 acest acord pentru că îl scuteşte să dea multe explicaţii şi dă partenerilor noştri sentimentul de stabilitate şi de respectare a statului de drept. Fac apel la premier să reanalizeze decizia pe care a luat-o. Eu pot să cred şi faptul că, fiind foarte cald ieri, poţi deveni nervos... Accept şi faptul că neuitându-se la emisiune, nu a ştiut ce am zis eu exact şi ce a zis ziaristul”, a spus Băsescu într-o declaraţie pentru presă la Cotroceni.

Băsescu spune că acordul de coabitare cuprinde angajamente de care au luat act şi partenerii şi instituţiile europene, denunţarea acestuia urmând să strice imaginea României.

„Până acum aveam un acord politic prin care eram de acord să accelerăm procesele de integrare. Acum ce facem? Accelerăm drumul către Schengen, accelerăm drumul către trecerea la moneda euro? Prin denunţarea acordului aceste probleme rămân în aer. Iată întrebări la care va trebui să se dea răspunsuri în perioada următoare. Tot aici este scris că de interes naţional este absorbţia fondurilor europene. Văzând absorbţia catastrolală de anul acesta, probabil că primul ministru denunţă acordul pentru a ieşi şi din această obligaţie”, a spus Băsescu.

Preşedintele a citat şi din raportul evaluatorilor MCV către Parlamentul European, în care este menţionat acordul de coabitare.

„De asemenea, pentru a-i aduce aminte şi premierului, aş cita din raportul transmis Parlamentulu European de către evaluatorii MCV: 'Noul guvern şi-a făcut deja cunoscut angajamentul faţă de independenţa justiţiei şi supremaţia statului de drept în cadrul acordului instituţional de colaborare între preşedinte şi primul ministru'”, a spus Băsescu, adăugând că o denunţare a acordului ar pune în pericol evaluarea MCV.  

×