x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu respinge un guvern de uniune nationala

Basescu respinge un guvern de uniune nationala

22 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
Candidatul D.A. la Presedintie declara ca nu va accepta un guvern de uniune nationala, preferand opozitia. In ultima saptamana de campanie, Jurnalul National a adresat un set de intrebari comune primilor trei clasati in sondajele privind optiunile pentru alegerea sefului statului: Adrian Nastase, Corneliu Vadim Tudor si Traian Basescu.
Va prezentam astazi interviul realizat cu Traian Basescu, candidatul Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD la Presedintie.
OANA STANCU

Click pentru a mari imaginea
PREROGATIVE. Traian Basescu e multumit de actuala Constitutie si spune ca intr-o situatie de criza ar respecta-o si nu ar interpreta-o

Jurnalul National: Pentru cine candidati?
Traian Basescu: Pentru toti romanii care au nevoie de un presedinte caruia sa ii pese de toti cei 22 de milioane de cetateni ai tarii, dar si de romanii din diaspora. Esential, in opinia mea, este sa schimbam modelul de presedinte pe care l-a creat Ion Iliescu, dar si Emil Constantinescu, prin neimplicare.

Pentru ce candidati?
Pentru ca a venit timpul ca Romania sa fie smulsa din mana nomenclaturistilor din esalonul doi si sa fie redata romanilor.

Ce castigati din aceasta candidatura?
Am un singur obiectiv, ca om politic ajuns la maturitate: sa fac ce trebuie pentru tara mea.

Dar, ca presedinte, ce ati avea de castigat?
Ca presedinte castig putere si, pe masura puterii, responsabilitate. Repet ce v-am spus mai sus: sunt un om politic ajuns la maturitate, care vrea sa faca un lucru important pentru tara lui; puterea o voi folosi pentru poporul roman. Presedintele, odata ales, dobandeste nu numai o putere extraordinara, dar dobandeste si responsabilitate pe masura puterii. Din acest motiv, presedintele, in calitate de garant al Constitutiei, este obligat sa se implice si uitati-va in Constitutie care sunt drepturile garantate romanilor - dreptul la educatie, dreptul la sanatate, dreptul la trai decent - , iar cea mai mare autoritate care vegheaza la respectarea acestor drepturi este presedintele Romaniei, singurul politician care garanteaza Constitutia in fata poporului roman. Implicarea presedintelui este obligatorie, iar lasitatea celor care si-au facut o poza din a spune "noi nu ne bagam, nu avem putere" trebuie sa dispara de la functia prezidentiala. Eu nu voi fi un inlocuitor al lui Ion Iliescu.

Vreti sa intrati in cartea de istorie?
De ce nu?! Important este cum iesi din cartea de istorie: ca om politic care ai marcat pozitiv o tara sau ca om care ai marcat lamentabil o tara, asa cum va iesi Ion Iliescu.

Cat de grea e mostenirea lasata de Ion Iliescu?
Mostenirea lasata de Ion Iliescu inseamna o tara aflata pe ultimul loc in procesul de integrare, o tara marcata de coruptie si politicieni nepasatori fata de cei care i-au votat, o tara cu prea multi saraci, cu tineri fara speranta, cu o democratie neconsolidata, o tara care in momentul de fata este condusa de oameni politici care, daca ar fi fost Nicolae Ceausescu la putere, tot ei ar fi fost ministri.

Va considerati un politician carismatic?
Da.

Ce ati scoate din CV-ul dumneavoastra?
Nimic, pentru ca tot ce am facut imi face cinste si ma reprezinta.

In campanie, romanii vor circ sau solutii concrete?
Vor sa vada oameni care nu mint, care au solutii pentru problemele lor, care pot da garantii ca o pot duce mai bine, ca pot trai demni, ca oamenii politici sunt apropiati lor mereu si nu doar in campanie cand le cer votul.

Cati bani ati cheltuit din propriul buzunar pentru campania electorala?
Maximum cat imi permite legea, dar am cheltuit la locale si acum nu mai am dreptul sa contribui.

Care va fi prima masura pe care o veti lua ca presedinte?
Convocarea CSAT si voi propune ca, in baza strategiei de siguranta nationala, sa fie inclus ca element care afecteaza siguranta tarii coruptia la nivel inalt.

Ca presedinte, ce tip de relatie puteti avea cu Guvernul?
De colaborare. Voi fi un presedinte implicat in viata de zi cu zi a romanilor, prin preluarea semnalelor din societate si ducerea lor in fata institutiilor statului, pentru rezolvare. Este cel mai important lucru pe care presedintele Romaniei trebuie sa il faca in raport cu poporul care l-a ales. Voi fi garantul independentei justitiei. Voi face sa functioneze institutiile statului. Voi fi presedintele care va veghea si va interveni ori de cate ori drepturile cetatenilor, garantate prin Constitutie, nu sunt respectate. Voi fi un presedinte extrem de activ, care va lucra cot la cot cu primul ministru, cu ceilalti sefi de institutii, pentru rezolvarea fiecarei probleme pe care societatea in ansamblul ei sau parti din societate le au. Printre primele masuri care se vor lua vor fi reasezarea sistemului de pensii, crearea de noi locuri de munca prin care sa dam sanse tinerilor, imbunatatirea sistemului public de sanatate, scoaterea din saracie a micului proprietar de pamant ca singura varianta pentru scoaterea din saracie a satului romanesc. Nu voi tolera hotia. Voi fi un adversar neimpacat al coruptiei care saraceste pe fiecare roman, acum.

Agreati ideea unui guvern de tehnocrati?
Categoric nu. Tehnocratii nu isi vor gasi suportul politic si nici nu vor putea sa-si angajeze raspunderi pentru actul de guvernare asa cum o fac oamenii politici. Au existat doua situatii care au impus prim-ministri tehnocrati, Theodor Stolojan si Mugur Isarescu, fiecare avand misiunea lui de care s-au onorat foarte bine. Dar in Romania prezenta nu mai poate "supravietui" un prim-ministru tehnocrat.

Dar a unuia de uniune nationala?
Nicidecum. Este visul de aur al lui Ion Iliescu. PSD trebuie dus in opozitie si curatat de coruptie. Eu nu cred in guvernul de Uniune Nationala care ar aminti extraordinar de mult de coalitia CDR + PD + UDMR. Un asemenea guvern ar avea justificare in perioade de razboi, si nu e cazul Romaniei. Daca ar exista aceasta varianta, a unui guvern de larga coalitie, PD va ramane in opozitie pentru a-si consolida pozitia, aceea a unui partid social-democrat modern.

Partidul care formeaza guvernul va propune pentru functia de prim-ministru doua nume: un fost colaborator al securitatii inainte de ’89 si un personaj implicat intr-un scandal de coruptie dupa ’89. Sunteti obligat sa alegeti pe unul dintre ei. Pentru cine optati?
In politica nu poti fi obligat decat daca esti un om santajabil si supus compromisurilor. Nefiind cazul meu, nu voi fi obligat niciodata sa aleg intre asemenea oameni.

Ca presedinte va aflati intr-o situatie de criza. Pentru a o rezolva ce preferati: sa respectati Constitutia ad literam sau sa o interpretati?
Constitutia se aplica, nu se interpreteaza.

Ce ati schimba la actuala Constitutie?
Nimic, e o Constitutie buna care creeaza un echilibru intre puterile statului.

Ce atributii in plus ati dori sa aiba presedintele tarii fata de cele deja existente?
Are extrem de multe atributii pentru un singur om, totul este sa le respecte si sa lucreze cu adevarat in spiritul Constitutiei.

Ce institutii considerati ca sunt inutile?
Toate cele care sunt ineficiente. Problema este sa le facem sa functioneze pentru a-si indeplini mandatul legal, si atunci putem spune ca avem un stat care functioneaza in folosul celor 22 de milioane si al celor 6 milioane de romani din diaspora.

Cum veti proceda in cazul in care veti fi ales presedinte, dar Alianta pierde alegerile, iar prim-ministrul desemnat va fi Adrian Nastase?
Va trebui sa coabitam. Acceptand prezumtia dumneavoastra, desi acest lucru nu se va intampla, nu ne putem permite ca, in pragul procesului de aderare, sa trecem prin perioade de instabilitate politica si sa intram intr-un nou proces electoral.

Cu exceptia dvs., pe care dintre candidati l-ati vota?
Gheorghe Ciuhandu.

Eventuala infrangere cum v-ar afecta cariera politica si pozitia in partid?
Daca ar fi o infrangere sub 5%, ar trebui sa demisionez. Daca voi obtine un scor electoral apropiat Aliantei, totusi voi pierde, voi fi un bun primar general, in continuare.

Unde o sa locuiti ca presedinte?
Acasa la mine.

Credeti ca a sosit momentul ca prima doamna sa-si asume un rol mai activ?
Nu.

Ati dat vreodata spaga? Dar de luat, ati luat?
Nu.

Ce ati face cu banii daca ati castiga marele premiu la Loto?
M-as considera norocos si bogat si as investi banii intr-o afacere.
×
Subiecte în articol: politic tara presedinte ion