x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu şi-a anunţat candidatura

Băsescu şi-a anunţat candidatura

de Aniela Nine    |    04 Oct 2009   •   00:00
Băsescu şi-a anunţat candidatura
Sursa foto: Constantin Duma/Agerpres



Traian Băsescu a transformat sâmbătă o întâlnire a preşedintelui în funcţie cu fermierii din zona Sânnicolau Mare într-o lansare în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni. "Modelul" a fost folosit de fostul premier Adrian Năs­ta­se, care în 2004 şi-a anunţat candidatura la Preşedinţie de la Mălini - Suceava.

Agenda preşedintelui Traian Băsescu pentru ziua de sâmbătă a cuprins o deplasare în judeţul Timiş, unde urma să se întâlnească cu reprezentanţii administraţiei locale şi ai mediului de afaceri, dar şi cu fermierii din zona de vest a ţării. Ultima întâlnire, programată pentru ora 14:00 la Sânnicolau Mare, a constituit contextul în care preşedintele în funcţie a dat un "da" clar întrebării persistent adresate în ultima perioadă: "Va candida sau nu pentru un nou mandat?".

Sugestia de a-şi anunţa candidatura chiar acolo şi chiar în acel moment a fost făcută de un membru PD-L, fost consilier local, care se afla în mulţime. În replică la cererea acestuia, Băsescu a făcut anunţul oficial: "Multă lume îmi pune întrebări şi ştiu că şi dumneavoastră aveţi întrebări. Probabil una dintre ele este dacă voi candida. Vă spun că da, voi candida". După care chiar el a comentat că nu se aştepta să îşi anunţe candidatura la Sânnicolau Mare. "Cel mai bun lucru e să faci lucruri la care nu te aştepţi. Eu nu mă aşteptam să îmi anunţ candidatura la Sânnicolau Mare, dar mă bucur că am făcut acest lucru în mijlocul unor oameni ca dumneavoastră. Acum ştiu că este decizia corectă", a spus Băsescu, citat de Me­diafax.

El a susţinut însă că nu poate spune încă din partea cărui partid va candida la alegerile pre­zidenţiale, afirmând că rămâne de văzut dacă se va găsi un partid care să îşi asume candidatura sa. După anunţul candidaturii, preşe­dintele a primit cadou de la edilii locali stema oraşului Sânnicolau Mare, cu imaginea Sfântului Nicolae. "Am primit emblema astăzi, când mi-am anunţat candidatura de aici. Emblema cu Sfântul Nicolae înseamnă că am luat o decizie bună", a interpretat şeful statului. Anunţul făcut de Băsescu a fost primit cu aplauze din partea celor prezenţi.


UDREA: "NE-AM ŞOCAT"
Şi tot cu aplauze a fost primită ştirea candidaturii lui Băsescu şi de membrii din conducerea PD-L, reuniţi la Bucureşti în şedinţa de Guvern, stabilită fix la aceeaşi oră 14:00 la care Băsescu începea la Sânnicolau întâlnirea cu fermierii din vestul ţării.

Potrivit declaraţiilor ulterioare, ştirea a fost aflată de membrii Guvernului PD-L de pe agenţiile de ştiri. Momentul şi locul în care Băsescu a ales să confirme aşteptările pedeliştilor de a candida au fost însă declarate de aceştia ca fiind o surpriză. "Cum ar spune un coleg de-al meu, ne-am şocat", a carac­terizat ulterior Elena Udrea reacţia iniţială a colegilor săi miniştri.

Pedeliştii au anunţat însă imediat, prin vocea lui Emil Boc, că partidul îi va susţine candidatura lui Băsescu, Berceanu spunând că se va începe acţiunea de strângere de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Băsescu.
OPOZIŢIA: NU-I NICI O SURPRIZĂ
Anunţul lui Băsescu a fost văzut de opoziţie ca o oficializare a unei informaţii cunoscute de toţi. Aflat la Huşi, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că, o dată cu anunţarea candidaturii lui Traian Băsescu la prezidenţiale, lucrurile s-au lămurit, deoarece până acum totul "a fost o minciună", preşedintele folosind funcţia pentru a-şi face mascat campanie. Aflat tot în teritoriu, dar la Sibiu, prezidenţiabilul liberal Crin Antonescu a spus că salută anunţul lui Băsescu, căci astfel şeful statului va putea să "dea socoteală" pentru cei cinci ani de mandat. Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a comentat de la Alba Iulia că "Traian Băsescu ar fi în stare să behăie dacă oile ar avea drept de vot".
El a adăugat că Traian Băsescu, dacă mai doreşte, poate fi "preşedinte peste ferma animalelor", şi nu în România. "Un anunţ firesc, şi nu o surpriză" a catalogat şi preşedintele UDMR anunţul făcut de Băsescu.


Băsescu l-a angajat pe Tal Silberstein
Echipa de strategi a lui Traian Băsescu numără un nou membru, în persoana consultantului politic israelian Tal Silberstein. Acesta a lucrat în 2004 pentru fostul premier Adrian Năstase şi până în 2008 pentru Călin Popescu Tăriceanu. Silberstein a mai lucrat pentru Traian Băsescu, care de altfel l-a adus în România, şi reîntoarcerea sa în staff-ul preşedintelui a fost negociată de Vasile Blaga.

Potrivit informaţiilor de la vârful partidului, consultantul va lucra pe partea de cercetare sociologică, un angajat al firmei sale urmând să fie prezent permanent în staff-ul lui Traian Băsescu. Liderii PD-L susţin însă că asociatul din România al lui Silberstein, Dan Andronic, nu va lucra pentru campania electorală a lui Băsescu.  

Colegiul director al PD-L, întrunit sâmbătă, a pregătit lansarea oficială a candidaturii lui Traian Băsescu la prezidenţiale. Surse din conducerea PD-L au declarat pentru Jurnalul Naţional că iniţial democrat-liberalii pregătiseră lansarea pentru ziua de 10 octombrie, însă acum iau în calcul amânarea cu o săptămână, "în funcţie de ce se mai întâmplă pe scena politică". Evenimentul pregătit de PD-L va fi mai puţin grandios decât lansarea lui Mircea Geoană, care a avut loc la Romaero, în prezenţa a 12.000 de oameni. "Va fi ceva mult mai aşezat", au spus sursele citate. (Adriana Duţulescu)

×
Subiecte în articol: politic candidatura prezidenţiale