x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu:”Subvenţia la căldura e nedreaptă”.

Băsescu:”Subvenţia la căldura e nedreaptă”.

de Gabriela Antoniu    |    19 Mai 2011   •   09:26

Presedintele Traian Basescu a sustinut astazi ca subventia la caldura e "nedreapta" sI a catalogat drept false afirmatiile care se fac in mass media potrvit carora obiectivul autoritatilor ar fi taierea subventiilor. "Nu, obiectivul nu este taierea subventiilor, ci focusarea acestora", a spus Basescu la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", mentionand ca cei care au nevoie de subventii trebuie sa continue sa le primeasca. "Nu stiu daca mai trebuie sa continua sa dam subventii pentru cel care are trei hectare de teren si nu il lucreaza, sau pentru cel care are un salariu bun, dar sta la bloc", a mai spus el.

Seful statului a sustinut totodata ca trebuie stabilit "foarte repede" programul liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze naturale, pentru ca altfel BNR nu poate stabili foarte corect tintele de inflatie. Basescu a sustinut in acest context necesitatea organizarii unei dezbateri pentru a opta intre doua variante. Pe de o parte, este vorba despre varianta ca liberalizarea preturilor la energie si gaze naturale sa se faca in trepte sau" spunem: stam pe loc, dam drumul doar acolo unde sunt pierderi si stabilim o data, sa zicem 1 iulie 2013, si dam drumul la preturi".

Traian Basescu tinut sa precizeze ca noul acord cu FMI reprezinta un "program 100% al Guvernului Romaniei". El a spus ca autoritatile de la Bucuresti au fost cele care au ridicat problema marilor regii, fiind pentru prima data cand intr-un acord al FMI se introduc probleme legate de restructurarea companiilor de stat. "Teama mea a fost ca, venind anul 2012, va exista tentatia unor masuri populiste. (...) In anii electorali noi ne-am defectat intotdeauna conditiile de stabilitate macroeconomica. (...) As vrea ca anul 2013 sa fie un an de continuitate, si nu sa reparam ceea ce s-a stricat in anul anterior", a mai spus seful statului.

Desfiintarea sectoarelor, decisa in Parlament
Seful statului a a aratat ca a remarcat "zbaterea" de la Bucuresti in problema reorganizarii administrative, inclusiv legata de organizarea unui referendum. "Nu este nevoie de referendum aici, Parlamentul hotaraste daca se desfiinteaza sectoarele Bucurestiului", a spus Basescu.

El a mentionat ca este posibil ca cetatenii sa nu fie multumiti de o astfel de decizie, dorind sa aiba primar de sector. "Dar cetatenii nu stiu ce este in spatele primarului de sector. (…) Clasa politica trebuie sa aiba curaj si vointa sa renunte la interese. Pentru ca in Bucuresti fiecare partid important are cate doi primari, nu poti sa reunifici Bucurestiul. Partidele sunt in plasa acestor primari si a consiliilor lor", a mai spus Basescu.

Pe de alta parte, seful statului a spus ca va insista in discutiile cu partidele politice pe ideea reorganizarii admnistrative a tarii. "Avem decizii pe suprafete mult prea mici, judetele, si avem decizii extrem de greu de negociat. Un judet vrea drum de la sud la nord, alt judet vrea de la est la vest, pentru ca acolo, pe Valea Trotusului, sunt primarii lor", a explicat Traian Basescu, desi a recunoscut ca actuala organizare administrativa este foarte sustinuta de populatie. el a gasit insa o solutie: sa se explice populatiei avantajele reorganizarii administrative.

Cre[terea TVA, “o mare eroare politica'

Chestionat pe tema cre[terii TVA, Traian B`sescu a spusa fost una din marile erori politice, sustinuta de toata coalitia de la acea vreme si chiar de "marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL". Seful statului a mai spus ca marirea TVA a intarziat iesirea tarii din recesiune cu cel putin sase luni. El a amintit c` a sus]inut scaderea pensiilor cu 10%, ca masura temporara, dar Curtea Constitutionala a respins o Ordonanta emisa in acest sens, iar to]i reprezentantii coali]iei aflat` atunci la Putere (n.r. de fapt tot actuala coalitie, cu premierul Boc \n frunte!) au respins scaderea pensiilor si amenintand cu plecarea de la guvernare. El a adaugat ca o alta propunere a fost un impozit temporar de 10%, care sa se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de pana la 340 de lei. Potrivit lui B`sescu, acel impozit pe pensii s-ar fi putut elimina repede, eventual in doua etape, pana la 1 ianuarie 2012, in timp ce reducerea TVA presupune ani de zile.

×