x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătaie PSD-PDL pentru un loc la CCR

Bătaie PSD-PDL pentru un loc la CCR

de Monica Iordache Apostol    |    02 Iun 2010   •   00:00

Alegerea unui judecător la Curtea Constituţională (CCR) din partea Camerei Deputaţilor s-a lăsat cu scandal între parlamentari. Camera Deputaţilor trebuie să-şi aleagă re­prezentantul în cadrul Curţii Consti­tuţionale, întrucât i-a expirat mandatul celui care a fost numit acum nouă ani, Ioan Vida - chiar preşedintele CCR.



Pentru acest post au candidat Valer Dorneanu, propus de PSD, şi Ştefan Minea, propus de PDL, acesta din urmă fiind adus de la Cluj chiar de premierul Emil Boc şi impus drept candidat al grupului PDL, în con­diţiile în care în partid se vehiculase până acum numele lui Flavius Baias, finul lui Valeriu Stoica.

În urma votului secret din Ca­me­ra Deputaţilor, Valer Dorneanu a ob­ţinut 161 de vo­turi, iar Ştefan Mi­nea doar 123. Constatând cu stu­poare că preferatul lui Boc n-a reuşit să obţină postul în CCR, pedeliştii au declarat că voturile lui Dorneanu nu sunt suficiente pentru a deveni judecător, în­tru­cât Legea Curţii Constituţionale impune o majoritate de jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor pentru alegerea unui nou membru, adică 168 de voturi.

PSD a invocat însă o decizie mai veche a Curţii Con­sti­tuţionale care arată că toate deci­ziile Camerei se iau cu ma­joritate simplă de voturi. Cum disputa părea fără ieşire, Roberta Anastase a suspendat şedinţa, fără un verdict, ur­mând ca discuţia să se reia într-o altă şedinţă. Postul de la CCR este important pentru partide în condiţiile în care se întrevede o contestare la Curte a Legii privind mă­surile de auste­ritate.

×
Subiecte în articol: politic