x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică BEC respinge solicitarea ca voturile să fie renumărate. Secţia de la Bologna renumără, totuşi, voturile

BEC respinge solicitarea ca voturile să fie renumărate. Secţia de la Bologna renumără, totuşi, voturile

09 Dec 2009   •   00:00

Biroul electoral pentru secţiile de vot din străinătate a cerut, aseară, la BEC, o derogare pentru a putea fi renumărate voturile din străinătate de către Birou, dar BEC a comunicat că a respins solicitarea, a declarat Sorin Vasilescu, preşedintele BESVS.



"Noi (Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate - BESVS, n.r.) am cerut BEC o derogare ca să se renumere la noi voturile din străinătate. Azi-dimineaţă ni s-a comunicat telefonic că BEC a respins cererea", a spus judecătorul Sorin Vasilescu, preşedintele BESVS, citat de Mediafax.

Potrivit unei decizii a BEC, Biroul electoral pentru secţiile de vot din străinătate decide renumărarea, însă această operaţiune este realizată efectiv la secţiile de votare din străinătate. Biroul electoral pentru secţiile de vot din străinătate cerea practic derogare de la această regulă pentru a aduce în ţară buletinele şi a le renumăra la Bucureşti.

Pe de altă parte, judecătorul Sorin Vasilescu a spus că a dispus renumărarea voturilor la Bologna, unde a existat o eroare tehnică în completarea tabelelor, care a fost însă remediată imediat.

El a spus, de asemenea, că, după şedinţa Biroul electoral pentru secţiile de vot din străinătate de miercuri dimineaţă, procesul-verbal cu rezultatele obţinute în străinătate a fost semnat de reprezentanţii UDMR şi Partidului Verzilor, care anterior refuzaseră să îl semneze. Totodată, reprezentantul AEP a semnat procesul-verbal, însă reprezentanţii PSD+PC, PNL şi UDMR nu l-au semnat.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat, miercuri, că este necesară renumărarea voturilor, inclusiv a celor nule, de la secţiile din străinătate şi şi-a exprimat speranţa că BEC şi MAE nu vor acoperi "mizeria electorală portocalie".

Senatorul PSD a susţinut că Ministerul Afacerilor Externe a transmis misiunilor diplomatice o circulară în care cere ca buletinele de vot, listele electorale contestaţiile şi declaraţiile pe propria răspundere să nu fie transmise la Bucureşti, ci să rămână în secţiile de votare din străinătate, în pofida deciziei Biroului electoral al secţiilor de votare din străinătate care a stabilit ca renumărarea voturilor să se facă la sediul acestui birou, şi nu în secţiile de vot.

Corlăţean a precizat că circulara, care este un document nesecret, a fost transmisă marţi, de MAE, "prin secretarul de stat Tomac, aghiotantul domnului Traian Băsescu".

"Păstraţi-le acolo, în secţiile de votare din străinătate, şi vă transmitem noi, ulterior, instrucţiuni suplimentare", a rezumat Corlăţean conţinutul circularei care contravine, în opinia sa, dispoziţiilor Biroului pentru secţiile de votare din străinătate.

El a menţionat că se adresează BEC în speranţa că nu va acoperi această "mizerie electorală portocalie", precum şi Ministerului Afacerilor Externe, lui Cătălin Predoiu, care, marţi, "făcea apologia procesului electoral organizat de o manieră transparentă şi corectă de Ministerul Afacerilor Externe".

"În situaţia dată, extrem de tensionată, şi când apar probe tot mai evidente privind frauda electorală comisă de PDL, mai ales în secţiile de vot din străinătate, apare tot mai clară şi necesară o procedură transparentă de renumărare a voturilor, de verificare a proceselor-verbale, a codurilor numerice personale", a apreciat senatorul social-democrat.

El a calificat drept extrem de importantă decizia Biroul electoral al secţiilor de votare din străinătate ca procedura de renumărare a voturilor din secţiile de vot din străinătate să aibă loc la sediul Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, la Bucureşti, şi nu în secţiile de vot din străinătate, decizie care urmează să fie supusă confirmării BEC.

×
Subiecte în articol: politic