x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Budapesta merge pe mana UDMR

Budapesta merge pe mana UDMR

17 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Premierul ungar Ferenc Gyurcsány a precizat ieri la Budapesta, dupa intalnirea cu omologul sau roman Calin Popescu Tariceanu, ca autoritatile de la Budapesta sustin acele initiative care intrunesc si exigentele UDMR, alte eforturi colaterale neavand sustinerea lor.
ANIELA NINE

UE. Ferenc Gyurcsány insista pe sprijinul pe care Ungaria il acorda Romaniei pentru integrare, iar Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat speranta ca Ungaria sa se afle printre primele tari care vor ratifica Tratatul de aderare
Ajuns in capitala Ungariei cu putin timp inainte de ora 11:00, primul-ministru Tariceanu a fost primit de omologul sau, premierul ungar Ferenc Gyurcsány, cu onoruri militare oficiale pe platoul din fata sediului Parlamentului Republicii Ungare, informeaza Mediafax. Timp de cateva momente, imnurile nationale ale celor doua tari s-au facut auzite in Piata Kossuth Lajos, incalzind atmosfera. Dupa ceremonia de primire, Ferenc Gyurcsány si Calin Popescu Tariceanu s-au asezat imediat la masa tratativelor. La inceput, intre cei doi premieri a avut loc o scurta convorbire intre patru ochi, dupa care discutiile au continuat in prezenta celor doua delegatii. Printre membrii delegatiei romane care il insoteste pe premier se afla ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, si vicepremierul B...la Mark", presedintele UDMR.

VIZE. Unul dintre subiectele discutate de cei doi premieri in intalnirea care a urmat ceremoniei a fost un proiect al Guvernului ungar de a introduce vize pentru maghiarii care doresc sa petreaca mai mult timp in Ungaria, "in scopul pastrarii limbii, culturii si identitatii lor nationale, mentinerii relatiilor de familie sau pentru a beneficia de tratamente medicale", dupa cum a precizat partea ungara la inceputul anului. Vizele, care ar putea fi introduse pana la 31 martie 2005, vor avea o valabilitate de cinci ani, asigurand intrari multiple in tara si o perioada de sedere mai mare de 90 de zile, insa nu presupun si drept de munca. "Amandoi suntem de parere ca acest tip de vize nu poate fi acordat pe criterii etnice, ci pe baza de cetatenie. Nu cred ca se pune problema oportunitatii sau a neoportunitatii acestor vize, atat timp cat aceste reglementari sunt abordate in spirit european", a fost concluzia exprimata de premierul Tariceanu. In acest context, partea ungara a sugerat posibilitatea deschiderii in Romania a unor noi reprezentante diplomatice ale Ungariei, propunere care, l-a asigurat premierul Tariceanu pe omologul sau ungar, va fi analizata cu atentie.

ROSIA MONTANA. Proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana, in Muntii Apuseni, initiat de compania mixta canadiano-romana Rosia Montana Gold Corporation, a constituit o alta tema de discutie a intalnirii celor doi premieri. "Deocamdata, nu se pune problema nici unei reactii oficiale fata de acest subiect, atat timp cat proiectul nu a demarat oficial", a spus Tariceanu, care a precizat totodata ca proiectul va fi analizat de Guvern cu deosebita atentie "atat din punct de vedere financiar, ecologic, social si economic, cat si din perspectiva legislatiei europene si a tuturor normelor in domeniu". Pe de alta parte, premierul ungar a exprimat interesul autoritatilor de la Budapesta in acest sens, avand in vedere problemele ecologice inregistrate in trecut pe raul Tisa. "O data ce ne-am ars cu acest tip de probleme, ne este frica si de apa calduta", a aratat Ferenc Gyursány. Cei doi premieri au convenit ca autoritatile de la Bucuresti sa furnizeze partii maghiare toate informatiile solicitate pentru acest proiect si sa tina cont de punctul de vedere al Ungariei.

AUTONOMIE. Una dintre temele care au inflacarat de multe ori spiritele, autonomia, nu putea sa lipseasca din discutia celor doua delegatii. De altfel, insistente pentru discutarea acestei teme au venit si din tara, reprezentantii Consiliului Secuilor din Scaunul Gheorghieni adresandu-i o scrisoare premierului ungar, in care i se cerea sa poarte discutii cu omologul sau roman in privinta referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc. In acest context, premierul ungar Ferenc Gyurcsány a amintit ca principiul descentralizarii, sustinut inclusiv de institutiile europene, se refera la toate minoritatile nationale aflate pe teritoriul unui stat, si nu la o anumita etnie, si a precizat ca autoritatile de la Budapesta sustin acele initiative care intrunesc si exigentele UDMR. Gyurcsány a aratat ca Guvernul de la Budapesta este incurajat de preocuparea autoritatilor romane de a asigura descentralizarea si autonomia deciziilor la nivel local.

SEDINTE COMUNE. Romania si Ungaria vor organiza anual o sedinta comuna de guvern consacrata programelor de dezvoltare regionala pe termen mediu, prima intrunire de acest gen urmand sa fie programata la Bucuresti, in toamna acestui an, au stabilit cei doi premieri.

FILMUL "TRIANON"
In ceea ce priveste filmul documentar care se refera la impactul Tratatului de la Trianon asupra maghiarilor din Bazinul Carpatic, primul-ministru a admis ca reactia autoritatilor romane "nu a fost, probabil, una potrivita", dar el a precizat ca "acest lucru poate insa fi spus si despre initiativa autorilor acestei pelicule". Tariceanu s-a declarat insa mai putin preocupat de "problemele trecutului, in general, si de discutiile asupra Trianonului", si mai interesat de integrarea europeana.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic