Premierul Tariceanu a cerut conducerii Parlamentului sa accepte limitarea bugetului alocat Camerei Deputatilor si Senatului la acelasi nivel inregistrat in acest an, anunt ce a starnit proteste in randul alesilor.
Pentru ca in acest an Camera si Senatul au beneficiat de fonduri cu 60% mai mari fata de 2004, premierul Tariceanu a spus ca "este necesar ca aceste cheltuieli sa fie plafonate si sa nu mai creasca fata de 2005". ANALIZA. Desi nemultumiti ca masinile le sunt invechite, deputatii au strans ieri din dinti si au hotarat ca proiectul de buget al Camerei Deputatilor pe 2006, aproape dublu fata de anul acesta, sa fie astazi reanalizat de Biroul Permanent. Ei au luat aceasta hotarare dupa ce presedintele Comisiei de buget-finante, pesedistul Mihai Tanasescu, a propus reducerea bugetului pentru anul viitor cu peste 1.200 miliarde lei vechi, astfel incat acesta sa fie de 1.900 miliarde lei vechi, fata de 3.180 miliarde lei vechi cat era prevazut initial. "Propunerea de reducere vine sa elimine cheltuielile cu masini, calculatoare, dotari ale birourilor parlamentare si eliminarea cheltuielilor efectuate la Senat. De asemenea, aceasta diminuare poate conduce la potentiale dificultati la plata energiei electrice si termice, dar si la unele turbulente privind cazarea si deplasarile in strainatate", a explicat Tanasescu. HOTEL. Desi grupurile parlamentare au fost de acord cu reanalizarea bugetului in virtutea austeritatii, au existat si voci care au facut nota discordanta. E cazul deputatului PSD Constantin Nita, care a aratat ca, anual, Camera Deputatilor cheltuieste 80 de miliarde de lei pentru cazarea deputatilor, ceea ce inseamna ca, in ultimii 15 ani, aceste cheltuieli s-au ridicat la peste 1.500 miliarde lei, bani cu care "putea fi construit un hotel in care parlamentarii sa stea in conditii decente". "Dar Parlamentul se bucura de autonomie institutionala, ceea ce inseamna si autonomie bugetara", a spus la randul sau deputatul PRM Lucian Bolcas, aratand ca "noua nu ne dicteaza Guvernul cum sa ne facem bugetul". Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a recunoscut ca nu trebuie mers pe "formule exagerate, in conditii de austeritate", dar nici nu poate fi acceptata "o formul" de impunere din partea Guvernului", fiind necesara "o cale de mijloc ".
NEMULTUMIRI SI LA SENAT
|
Senatorii si-au aprobat cu majoritate de voturi, saptamana trecuta, proiectul de buget pentru 2006, de 1.200 miliarde lei, cu aproape 300 miliarde mai mult decat limita acceptata de Ministerul de Finante, dar nu inainte de a solicita fonduri suplimentare pentru autoturisme si laptopuri. Ieri, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus ca o echipa a Ministerului de Finante, impreuna cu ministrul Sebastian Vladescu, ar fi trebuit sa participe la discutiile de elaborare a hotararii privind bugetul forului legislativ. Liderul senatorilor PSD, Ion Iliescu, a declarat ca intelege necesitatea Guvernului de a-si limita cheltuielile, dar ca bugetul trebuie "analizat rezonabil". "Mutarea intr-o cladire ca aceasta presupune cheltuieli de adaptare. Este o problema administrativa si presupune un calcul gospodaresc. Nu stiu daca se poate reveni la bugetul de anul trecut", a declarat Iliescu. Teodor Melescanu (PNL) a propus ca solutie stoparea investitiilor, iar colegul sau, Paul Pacuraru, a sustinut ca majorarile prevazute in bugetul pe 2006 au fost facute datorita mutarii in noul sediu, el excluzand posibilitatea ca bugetul de anul viitor sa fie egal cu cel din 2005. (Aniela Nine)
|
Citește pe Antena3.ro