x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Buturuga UNPR răstoarnă carul PSD

Buturuga UNPR răstoarnă carul PSD

de Diana Lazăr    |    25 Mai 2015   •   23:13
Buturuga UNPR răstoarnă carul PSD
Sursa foto: Adrian Manolache

UNPR cere de la PSD trei primării reşedinţă de judeţ, trei preşedinţi de Consilii Judeţene şi plasarea actualilor parlamentari pe locuri eligibile şi semieligibile pe viitoarele liste de candidaţi pentru a participa în tandem la localele şi parlamentarele din 2016.

Negocierile PSD cu UNPR pentru alegerile de anul viitor se urnesc greu. Gabriel Oprea încă tatonează terenul pentru a-şi maximiza profitul în relaţia cu Victor Ponta şi PSD. Are toate şansele să reuşească în condiţiile în care liberalii ameninţă cu moţiune de cenzură. Surse de la vârful PSD au declarat că Gabriel Oprea vrea să-şi pună candidaţi în trei primării reşedinţă de judeţ, dar în zone roşii ale ţării ca să meargă la sigur. În plus, vicepremierul cere şi trei preşe-dinţii de Consiliu Judeţean. Pentru toamnă, partidul lui Gabi Oprea îşi doreşte ca cei peste 50 de senatori şi deputaţi pe care-i are să fie puşi pe liste pe locuri eligibile sau semieligibile. În caz contrar, uneperiştii iau în calcul să candideze singuri pentru Legislativ. „Exista un curent în acest sens, unii colegi doresc să ne întărim ca partid”, a declarat Gabriel Oprea la finalul şedinţei conducerii UNPR de luni.

Ponta nu are pentru ai lui
De partea cealaltă, social-democraţii susţin că Oprea le forţează mâna şi cere mai mult decât pot ei oferi. „Pe noua lege a alegerilor parlamentare, vom pierde câteva zeci bune de mandate. Cu alea 100 care ne rămân la Camera Deputaţilor, că aşa reiese din sondajele noastre că vom avea, nu-i mulţumim nici pe ai noştri. Dacă le dăm şi ăstora de la UNPR 10% din mandate, noi cu ce mai rămânem?”, au explicat surse din conducerea PSD. În pofida pretenţiilor foarte mari ale partenerilor de guvernare, Victor Ponta ar putea fi forţat să cedeze pentru a păstra guvernarea până în 2016 şi să plătească preţul pentru faptul că majoritatea parlamentarilor pe care i-a atras din opoziţie i-a redi¬recţionat către UNPR, folosit ca depozit pentru cartelele de vot ale aleşilor traseişti. Şi asta pentru a păstra guvernarea până în 2016. Presiunea pe PSD este şi mai mare în contextul în care liberalii au anunţat că vor depune moţiune de cenzură pe 5 iunie şi că vor negocia cu toate partidele în afară de PSD pentru a obţine o susţinere suficient de amplă pentru î n l o c u i r e a l u i Victor Ponta de la Palatul Victoria. Calculele de pe hârtie arată că Executivul nu este în pericol să cadă, dar doar cu sprijinul UNPR. Dacă cei din urmă ar întoarce armele, atunci scaunul lui Ponta s-ar clătina. Oficial, Gabriel Oprea susţine că rămâne fidel par-teneriatului cu Ponta şi nu va vota moţiunea.
 

×