x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calendar pentru alegeri partiale

Calendar pentru alegeri partiale

04 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
GUVERN - S-au stabilit regulile scrutinului local din 3 aprilie Guvernul a stabilit, printr-o hotarare, calendarul alegerilor locale partiale din 3 aprilie, campania electorala urmand sa inceapa la 18 martie si sa se incheie la 2 aprilie, la ora 7:00.
GABRIELA ANTONIU

HOTARARE. Guvernul Tariceanu a reglementat desfasurarea alegerilor partiale care vor avea loc in 19 localitati

Potrivit hotaririi de guvern, se vor organiza alegeri in 19 unitati teritorial-administrative. In noua localitati vor fi alegeri pentru primari si consilii locale, in sapte - doar pentru primari, aici fiind inclus si edilul-sef al Capitalei, iar in doua localitati vor fi alegeri numai pentru consiliile locale. Spre deosebire de alegerile la termen, campania electorala pentru partiale se reduce la jumatate, potrivit legii 67/2004 aceasta fiind de 15 zile. Pregatirea scrutinul va incepe inca din aceasta saptamana, cu organizarea circumscriptiilor si a birourilor electorale.De asemenea, urmeaza sa se definitiveze modelele de liste electorale permanente si suplimentare si sa se desemneze presedintii birourilor electorale.In cursul saptamanii viitoare, vor fi completate birourile electorale si va fi comunicat numarul de alegatori rezultat din listele electorale permanente.

CONTESTATII. Persoanele interesate vor formula eventuale contestatii privind membrii circumscriptiilor si birourilor electorale. Aceste contestatii vor fi solutionate tot saptamana viitoare. Partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale vor transmite la birourile electorale de circumscriptie semnele electorale. Toate formatiunile care au candidati vor putea primi, la cerere si contra cost, copii de pe listele electorale. In timpul campaniei electorale, candidatii si partidele politice ale caror drepturi au fost lezate in programele electorale, prin prezentarea unor fapte neadevarate, beneficiaza de drept la replica. De asemenea Guvernul a stabilit si obligatiile radiodifuzorilor privind dreptul la replica si rectificare.

TERMENE STABILITE DE GUVERN
  • inainte de 15 martie
  • - formatiunile politice care au candidati vor solicita timpii de antena de la posturile publice si private de radio si televiziune.

  • 17 martie - se vor stabili locurile speciale pentru afisajul electoral

  • 18 martie - data limita pentru depunerea candidaturilor, precum si data inceperii campaniei.

  • 19 martie - afisarea candidaturilor acceptate de catre birourile electorale. Ulterior, se vor putea depune contestatiile privind respingerea sau acceptarea unor candidaturi.

  • Pana la 23 martie - Guvernul va definitiva modelele buletinelor de vot, stampilelor si proceselor-verbale pentru confirmarea rezultatului votarii.

  • 23 martie - stabilirea candidaturilor ramase definitive, in urma solutionarii tuturor contestatiilor

  • 24 martie - tragerea la sorti pentru stabilirea numarului de ordine pe buletinele de vot

  • 25 martie - se vor calcula timpii de antena acordati candidatilor.

  • 28 martie - se vor tipari buletinele de vot

  • 2 aprilie, la ora 7:00 - incheierea campaniei electorale

  • 3 aprilie la ora 21:00 - incheierea procesului de votare

  • 4 aprilie - formularea si solutionarea eventualelor cereri pentru anularea alegerilor

  • incepand cu 6 aprilie ora 21:00 - aducerea la cunostinta opiniei publice a rezultatului alegerilor
  • CONTESTATII LA DECIZIA EXECUTIVULUI
    PNTCD si Actiunea Populara (AP) au contestat ieri decizia Guvernului de a modifica Legea alegerilor locale prin Ordonanta de urgenta din 24 februarie 2005, in sensul excluderii reprezentantilor partidelor neparlamentare din birourile electorale. "PNTCD contesta legalitatea acestui act normativ, care va avea consecinte imediate asupra alegerilor pentru Primaria Capitalei. Prin excluderea reprezentantilor partidelor neparlamentare din birourile electorale devine imposibila prezenta delegatilor nostri in sectiile de votare", sustine presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu Ciuhandu.la randul lor, reprezentantii AP considera ca prin aceasta modificare, ministrii Aliantei PNL-PD promoveaza "o discriminare fatisa, pe care nici macar partidul-stat PSD nu a indraznit sa o propuna".
    ×
    Subiecte în articol: politic electorale martie