Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, la Buzău, că din dezbaterea privind interceptările instituţiile statului trebuie să iasă ”mai întărite” şi să poată investiga în condiţii eficiente, iar cetăţenii să ştie că drepturile şi libertăţile fundamentale ”nu le vor fi călcate în picioare”.
Liderul social-democrat a precizat, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa şi a PSD este de o importanţă majoră ca instituţiile care luptă contra infracţionalităţii să nu-şi piardă capacitatea de a-şi desfăşura misiunile pe care le au, dar, pe de altă parte, cetăţenii trebuie să ştie că nu le vor fi încălcate oricum şi oricând drepturile şi libertăţile fundamentale.
”Interceptări-este vorba despre o dezbatere privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor pe de o parte, pe de altă parte este vorba despre capacitatea statului român de a putea investiga în condiţii eficiente. Guvernul a adoptat această ordonanţă, e criticabilă, mulţi spun că e neconstituţională pentru că spun că printr-o ordonanţă nu pot fi restrânse drepturile şi libertăţile fundamentale, nu poate fi modificată o lege organică, dar am înţeles că era o situaţie de urgenţă şi au adoptat-o. În opinia noastră, cel mai important este ca această capacitate de investigare a DNA, DIICOT, Parchet şi alte instituţii care duc această luptă contra infracţionalităţii în toate domeniile, această capacitate nu trebuie să fie ştirbită, pe de altă parte, SRI trebuie să aibă condiţii pentru ca menirea lui stabilită prin lege să fie îndeplinită”, a spus Liviu Dragnea.
Liderul social-democrat a adăugat că din aceste dezbateri instituţiile statului trebuie să iasă ”întărite” iar drepturile cetăţenilor atunci când sunt restrânse trebuie să fie doar în baza unui mandat emis de judecător, pe baza unei fundamentări serioase.
”Cred că o dezbatere numai în Parlament nu este suficientă, trebuie să fie o dezbatere serioasă pentru că subiectul e serios şi poate fi deturnat în zone care nu ne interesează ca stat, nu vreau ca în România să fie pusă la îndoială capacitatea SRI de a ne apăra împotriva terorismului si a altor componente ale războiului hibrid care e din ce în ce mai periculos, de asemenea capacitatea procurorilor nu trebuie pusă la îndoială, dar nici libertăţile şi drepturile cetăţenilor să nu fie restrânse oricum. E nevoie de o dezbatere largă în care să fie implicate Parlamentul, Guvernul, instituţiile judiciare, serviciile, societatea civilă, presa, în final să avem o bază legislativă puternică şi care să dea forţă şi încredere instituţiilor ce trebuie să investigheze, dar să dăm garanţia cetăţenilor că drepturile şi libertăţile fundamentale nu sunt călcate în picioare”, a mai spus Dragnea.
Totodată, el a menţionat că nu poate fi de acord cu declaraţia ministrului Raluca Prună referitoare la faptul că drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor ar fi un moft:
”Nu sunt de acord cu declaraţia ministrului Prună. Drepturile şi libertăţile fundamentale nu sunt un moft, mai ales pentru un oficial român, asemenea declaraţie nu poate fi acceptată. Se poate ajunge la un echilibru, dar cu mai puţină patimă şi cu mai puţini oameni specialişti în datul cu părerea”, a mai spus Dragnea.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, luni, pe pagina sa de Facebook, că OUG privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective.
''Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 - Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 - OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 - SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva - nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI'', a scris Prună pe pagina sa de Facebook.
Tot luni, Prună a declarat că toate criticile la adresa OUG privind interceptările, printre care şi că ar fi reînfiinţată o direcţie a Securităţii, sunt nefondate, arătând că România nu poate combate terorismul "într-un mod amatoristic”.
" (...) Pentru că, sigur, putem vorbi de drepturile omului, dar dacă drepturile omului nu pot fi exercitate din cauză că infacţionalitatea este de necontrolat, cred că este irelevant să vorbim despre ele. Nu ni le putem exercita, le avem, dar le avem pe hârtie. Şi cred că drepturile omului au avut şi cei de pe bulevardul Voltaire care au fost împuşcaţi în cap. Aveau şi ei drepturi şi au fost împuşcaţi în cap când beau o cafea”, a mai spus Raluca Prună.
Guvernul a aprobat o ordonanţă de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT.
Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.
Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.