x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cererea PSD privind asigurarea dovezilor referitoare la alegeri, trimisă la Curtea Constituţională

Cererea PSD privind asigurarea dovezilor referitoare la alegeri, trimisă la Curtea Constituţională

11 Dec 2009   •   00:00

Solicitarea PSD privind asigurarea dovezilor în vederea anulării rezultatelor alegerilor prezidenţiale va fi trimisă la Curtea Constituţională, în urma deciziei de astăzi a Curţii de Apel Bucureşti care a hotărât că nu este competentă să soluţioneze solicitarea.



Instanţa a admis excepţia necompetenţei generale şi a decis trimiterea către Curtea Constituţională. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

De altfel, PSD a depus o cerere de asigurare a dovezilor privind alegerile prezidenţiale din 6 decembrie şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, solicitarea urmând să fie dezbătută astăzi, potrivit Mediafax.

Curtea de Apel Bucureşti, din oficiu, "având în vedere temeiul juridic - obiectul acţiunii şi având în vedere calificarea corectă a acţiunii prin rolul activ ce revine judecătorului", a ridicat, astăzi, excepţia necompetenţei generale a CAB.

Procurorul de şedinţă a cerut instanţei admiterea acestei excepţii arătând că cererea de asigurare dovezi se judecă la instanţa care analizează fondul problemei, în acest caz Curtea Constituţională, unde a fost depusă cererea de anulare a alegerilor.

Având în vedere că termenul a fost dat fără citarea părţilor şi faptul că nu au fost reprezentate Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Biroul Electoral Central (BEC), instanţa nu a dat cuvântul celorlalte părţi pentru a fi egalitate de forţe.

Procesul privind asigurarea dovezilor este intentat de PSD împotriva Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Administraţiei şi Internelor, AEP, BEC şi STS.

PSD a mai depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de suspendare a procesului verbal al Biroului Electoral Central privind rezultatul final al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie, solicitarea urmând să se judece în 5 ianuarie.

Biroul Electoral Central a încheiat, miercuri seară, centralizarea datelor privind scrutinul de duminică, Traian Băsescu fiind candidatul ales, cu 5.275.808 de voturi valabil exprimate. Liderul PSD Mircea Geoană a obţinut 5.205.760 de voturi valabil exprimate, potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Procesul verbal privind rezultatul alegerilor, semnat de toţi membrii BEC în afară de reprezentanţii PSD+PC, PNL şi PRM, a fost transmis, miercuri seară, Curţii Constituţionale, pentru validarea scrutinului.

Muhuleţ a precizat că este obligatorie doar semnătura preşedintelui BEC pe procesul verbal, absenţa semnăturilor reprezentanţilor partidelor politice nu constituie un impediment pentru comunicarea datelor către CC.

PSD a depus, marţi, la Curtea Constituţională, o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului. Miercuri, PSD a înaintat Curţii Constituţionale probele privind fraudarea alegerilor, documentele fiind depozitate, conform unor surse, în două cutii, au anunţat oficiali.

Curtea Constituţională a anunţat, joi, că au fost constituite colective comune de lucru din judecători şi magistraţi-asistenţi pentru examinarea dosarelor primite de la BEC, în vederea validării alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie, contestaţiile referitoare la scrutin urmând a fi examinate în şedinţe ulterioare.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009