x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chiulul alesilor devine cronic

Chiulul alesilor devine cronic

de Aniela Nine    |    23 Noi 2005   •   00:00
Chiulul alesilor devine cronic

O noua zi de dezbatere in plenul reunit a bugetului pe 2006, din nou probleme cu cvorumul, apel nominal. Chiulangiii de saptamana trecuta si-au procurat adeverinte medicale pentru motivarea absentelor.

Dezbaterile la bugetul de stat pe 2006 par sa decurga in Parlament dupa un model ciclic: ora matinala de convocare, invariabil depasita, prezenta minima, alesi plictisiti si, ca atare, atentia le este atrasa imbatabil de alte probleme, sala aproape goala, cerere de verificare a cvorumului. Si, desigur, apelul nominal care dezvaluie crudul adevar: prea putini alesi dau doi bani pe prezenta in sala la discutarea proiectului de buget.

Nici sedinta de ieri de plen a celor doua Camere, menita a continua dezbaterile pe articole la proiectul de buget, nu a iesit din tipar. La nici o ora dupa inceperea sedintei, se reclama lipsa cvorumului, ca atare se trece la apelul nominal, care confirma absenta multor alesi, moment in care presedintele de sedinta, Miron Mitrea, ii roaga pe liderii de grup sa isi "invite" colegii in sala. Situatie rezolvata de lideri, cvorumul se intruneste, discutiile continua, inca doua-trei articole adoptate.

LUMINI ORBITOARE. Nu trece insa ora, si alta problema apare: secretarii de sedinta se declara nemultumiti ca reflectoarele tv din spatele salii, aprinse pentru un interviu pe care unul dintre alesi il dadea unui post de televiziune, ii "orbesc" si nu pot sa faca numaratoarea voturilor. Atent la cererile colegilor de prezidiu, Miron Mitrea a solicitat intreruperea respectivului interviu. Cum insa mai era doar jumatate de ora pana la pauza, reprezentantii PSD se gandesc sa devanseze lucrurile si, declarandu-se la randul lor deranjati de agitatia din spatele salii, solicita pauza de consultari. Zis si facut. Sedinta va continua la ora 15:00, anunta sec Mitrea.

CHIULANGII... MOTIVAT? Intre timp pe coridoarele Parlamentului informatii legate de chiulangiii de saptamana trecuta circula cu repeziciune. Zvonurile spun ca impricinatii, in principal membri ai Aliantei, pentru a-si motiva absentele, si-ar fi procurat adeverinte medicale, urmare si a obrazului batut de catre sefii de partid pe tema absentelor de la discutarea bugetului si a amenintarilor cu publicarea asa-zisei "liste a rusinii". Oficial insa, nici unul dintre membrii conducerii Camerelor, incepand cu Adrian Nastase si cu Nicolae Vacaroiu, nu stie nimic de astfel de hartii "salvatoare de onoare", dar tonul pe care se condamna absenteismul si se cere publicarea listelor cu chiulangiii e general. Neoficial, se admite ca astfel de cereri ar putea sa fie discutate azi in forurile de conducere. De altfel, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, explica insa ca exista obiceiul ca liderii de grup sa vina in Biroul Permanent si sa prezinte motivarea absentelor.

LA MEDIC
"Cand cei 23 de parlamentari au aflat ca sunt sanatosi in zilele astea, s-au intristat cu totii" - Sorin Oprescu

CONTROL
Un ton aparte face declaratia senatorului PSD Sorin Oprescu, care spune ca, in ultimele zile, 23 de parlamentari, si de la Putere, si din Opozitie, l-au "vizitat" la spital pentru un control. "Voiau sa se consulte sa vada daca nu cumva sunt bolnavi. Cand insa au aflat ca sunt sanatosi in zilele astea, s-au intristat cu totii", explica senatorul-medic. Nu poate face insa nici o legatura intre problema chiulului si grija subita a alesilor de a-si verifica sanatatea tocmai acum.

PANOU
O posibila rezolvare a problemei chiulangiilor ar putea fi expunerea in holul Parlamentului a unui panou pe care sa fie afisate listele cu cei care nu onoreaza sedintele cu prezenta lor. Ideea a fost sustinuta ieri de catre deputatul conservator Nicolae Popa, urmand ca aceasta solicitare sa fie trimisa Biroului Permanent. In plus, primilor trei clasati in "topul chiulangiilor", spune deputatul conservator, ar urma sa li se afiseze si fotografia.
×
Subiecte în articol: politic