x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine este colonelul numit în fruntea „Doi ș’un sfert”

Cine este colonelul numit în fruntea „Doi ș’un sfert”

de Sînziana Duţă    |    06 Iul 2017   •   10:20
Cine este colonelul numit în fruntea „Doi ș’un sfert”

Colonelul Mihai-Cristian Mărculescu (38 de ani) este noul șef al „Doi ș`un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne, după ce premierul Mihai Tudose a semnat decizia de numire în funcție a acestuia. Mărculescu exercita deja atribuţiile de director general al DGPI încă din noiembrie 2016, prin decizia de împuternicire a premierului de la acea vreme, Dacian Cioloș.

Noul șef al UM0215 din subordinea MAI, colonelul Mihai-Cristian Mărculescu, lucrează în cadrul serviciului secret din iulie 2001, încă de la absolvirea facultății. În ultimii 15 ani, Mărculescu a deținut diferite funcții de execuție și conducere în cadrul DGPI, el fiind secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă a MAI în perioada 30 august 2016 - 23 noiembrie 2016. A doua zi după eliberarea din funcţie, Mărculescu a fost împuternicit de fostul premier Dacian Cioloş să preia atribuţiile funcţiei de director general al DGPI, la propunerea fostului ministru Dragoş Tudorache. Mihai-Cristian Mărculescu a absolvit Arma Informaţii la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și are un masterat în „Managementul calității”, obținut la Universitatea „Politehnica” din Capitală. Potrivit CV-ului, şeful „Doi ș`un sfert” a absolvit în anul 2006 un curs la Scuola Polizia Tributaria, Gurdia di Finanza Lido di Ostia, Roma, Italia, specializarea „ Prevenirea şi combaterea spălării banilor”. Mărculescu a terminat Liceul Teoretic „ing. Anghel Saligny” din Cernavodă, profil real, în anul 1997. Potrivit CV-ului, aptitudinile şi competenţele personale ale colonelului Mihai-Cristian Mărculescu sunt: sociabilitate, perseverenţă, creativitate; asumarea responsabilităţilor şi confidenţialitate; flexibilitate în abordarea situaţiilor de lucru şi spirit de iniţiativă.

PSD și-a făcut serviciu secret

În urma unei deciziei adoptate în luna mai de Senat, şeful DGPI este numit și eliberat din funcție prin decizia ministrului de Interne. Senatorii au modificat OUG76/2016 prin care Guvernul Cioloş a reorganizat „Doi ș-un sfert”, eliminând din actul normativ prevederea iniţială potrivit cărei şeful DGPI trebuia numit prin decizia premierului, la propunerea ministrului de Interne, cu avizul CSAT. De asemenea, nu mai există nici obligaţia ca şeful structurii secrete să fie cadru militar activ. La acea vreme, PNL a contestat legea de adoptare a OUG 76/2016, însă Curtea Constituţională a respins sesizarea ca neîntemeiată. Klaus Iohannis s-a opus şi el modificărilor, iar legea nu a fost încă promulgată, motiv pentru care numirea lui Mărculescu în fruntea DGPI a fost făcută de către premierul Mihai Tudose.

×
Subiecte în articol: doi s'un sfert colonel