x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş explică prenumele Julien: "E mai senzaţională ideea că sunt vândut francezilor"

Cioloş explică prenumele Julien: "E mai senzaţională ideea că sunt vândut francezilor"

01 Noi 2016   •   22:56
Cioloş explică prenumele Julien: "E mai senzaţională ideea că sunt vândut francezilor"

Premierul Dacian Cioloş a afirmat marţi că mama sa i-a pus prenumele Julien fiind inspirată de personajul Julien Sorel din cartea "Roşu şi negru" de Stendhal, şeful Guvernului adăugând însă că este mai senzaţională ideea potrivit căreia ar fi "vândut" francezilor.

"Asta este o altă chestie, Julien. Înseamnă că nu-i român cineva care are un prenume Julien (...) După ce a născut şi discuta cu tata prenumele pe care să mi-l dea, tata avea o idee fixă cu Dacian, auzise acest prenume şi voia neapărat să fie Dacian (...) Mama a propus Julien pentru că în perioada sarcinii, stând mai mult acasă, mi-a spus că a citit 'Roşu şi negru' (...) Era perioada când era destul de dificil să faci rost de o carte bună, făcuse rost de o carte bună şi a citit 'Roşu şi negru', de Stendhal, şi a marcat-o personajul Julien Sorel şi a propus Julien. Şi ea ar fi vrut ca Julien să fie primul prenume, dar cum tata a fost cel care s-a dus la Starea Civilă să declare naşterea a pus Dacian (...) Am mai spus-o, dar (...) e mai senzaţională probabil ideea că Julien înseamnă că sunt vândut francezilor", a declarat Cioloş, la Radio România Actualităţi.

Totodată, premierul Cioloş a spus că nu înţelege de ce toată lumea are impresia că vine din străinătate, având în vedere că a petrecut în afara ţării doar aproximativ şapte ani şi jumătate din cei 47 de ani, cât are în prezent.

"Nu înţeleg de ce toată lumea are impresia că eu vin din străinătate, că nu sunt român (...) Eu n-am nevoie să repet în fiecare an sau să mă pun pe afişe că sunt român, aşa cum fac alţii, ca să simt că sunt român, ca să simt că sunt ceea ce sunt, ca orice cetăţean român. Deci n-am nevoie să dau explicaţii că nu voi pleca din ţară (...) Cred că e bine să avem cât mai mulţi români care să se simtă la fel de confortabil când îşi valorifică expertiza într-o ţară sau alta din Europa sau din lume şi să rămână români şi să vină acasă, să-şi plătească taxele şi impozitele aici şi e bine că sunt foarte mulţi tineri care se duc şi studiază în străinătate şi revin pe urmă în România. Asta nu înseamnă că nu sunt români. Românii care se duc să muncească în Spania, în Italia şi rămân ani de zile acolo nu înseamnă că nu mai sunt români. Şi cred că e important să ţinem aproape cu toţi românii şi să evităm cât mai mult să răspundem la astfel de provocări, din păcate, din partea unora care doresc să manipuleze prin astfel de sentimente", a mai spus Cioloş.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: dacian ciolos julien rosu si negru franta