x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciprian Ciucu o atacă pe Diana Pungă, coordonatoarea ASPA: Astăzi mai sunt doar 13 angajați care se ocupă de prinderea câinilor

Ciprian Ciucu o atacă pe Diana Pungă, coordonatoarea ASPA: Astăzi mai sunt doar 13 angajați care se ocupă de prinderea câinilor

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2023   •   16:45
Ciprian Ciucu o atacă pe Diana Pungă, coordonatoarea ASPA: Astăzi mai sunt doar 13 angajați care se ocupă de prinderea câinilor

Conducerea ASPA nu și-a îndeplinit misiunea și obiectivele legale, acuză primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, după tragedia de la Lacul Morii, când o femeie a fost ucisă de câini. El evocă date privind numărul de câini capturați din Capitală în ultimii ani, cifrele fiind tot mai mici.

„Cine este responsabil legal cu strângerea și supravegherea câinilor maidanezi? Evident că ASPA, care este unica instituție înființată și specializată să se ocupe cu această problemă în tot Bucureștiul, conform OUG 155/2001. Astfel, vorbim despre o instituție înființată special pentru acest scop, cu această misiune, deținând bugete și angajați specializați în managementul animalelor fără stăpân”, a spus primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, miercuri, într-o conferință de presă.

Ciucu spune că tot ASPA este instituția care decide cum își îndeplinește obiectivele acestui serviciu public. Primarul a făcut un istoric al serviciilor de acest fel din Capitală.

„În 1996 s-a înființat serviciul de ecarisaj din subordinea Consiliului General a Primăriei Generale. În 2001, CGMB a considerat că acest serviciu trebuie să se ducă la sectoare și a funcționat așa până în 2003, după ce s-a dovedit că acțiunea necoordonată este ineficientă la nivelul sectoarelor municipiului București. Din 2003 și până acum, această instituție, ASPA, înființată potrivit OUG 155/2001 a funcționat și și-a derulat ativitatea sub CGMB. În 2006 un cetățean japonez a fost ucis de câini în Sectorul 1. Ca urmare am avut un prim proiect de lege, Legea Marinescu, care prevedea explicit interzicerea eutanasiei câinilor. Drept urmare, CGMB s-a focalizat exclusiv pe sterilizare și pe teritorializare. Serviciul a funcționat extrem de prost la nivelul CGMB, până în 2013, fiind estimată apariția în București a unui număr de 65.000 de câini În 2013 a fost ucis de câini copilul Ionuț Anghel și ca urmare a presiunii civice a fost modificată legea și a crescut capacitate ASPA. De abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA, care funcționa cu un număr de 90 de angajați dedicați prinderii animalelor de pe spațiul public, o estimare sau date care sunt la nivelul anului 2016”, a spus Ciucu.

Primarul arată că până în anul 2017, au fost prinși aproximativ 54.000 de câini, din care 30.000 au fost eutanasiați, iar 24.000 adoptați.

După acest an, a survenit o schimbare fundamentală de abordare la nivelul ASPA, numărul de prinzători fiind drastic redus.

„Începând cu 2017 – 2018, efectivele de prinzători – hingheri și șoferi - au fost reduse drastic la circa 15 angajați. Astăzi mai sunt doar 13 angajați conform organigramei ASPA. Ca informație de context, fără să mă pronunț în acest moment pentru sau contra, a fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul și pe capacitățile ASPA. Vorbim de 2017 – 2018. Activitatea ASPA s-a concentrat atunci pe acțiuni de prevenire, campanie de conștientizare, pentru sterilizare, adopție, scăzând drastic capacitatea de capturare. Cred că deja este cunoscut tabelul prin care în perioada 2013 – 2016 s-au capturat 8000 de câini în medie, în 2019 undeva la 2.500, în 2020 undeva la 2050, în 2021 undeva la 2300 de câini, iar în 2022, cam 1500 de câini”, arată Ciprian Ciucu.

Din 2020, noua conducere a menținut și chiar a accentuat politicile începute în mandatul anterior, spune primarul Sectoruliui 6.

„În februarie 2021, doamna Diana Pungă, city manager al Bucureștiului a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA. Această activitate nu a fost delegată unui viceprimar PNL sau USR, pur și simplu a fost asumată de către doamna Pungă care este city manager numit de domnul primar general. Imediat a fost promovată adjunct doamna Cătălina Trănescu, persoană implicată timp îndelungat în activismul animalelor, apropiată de organizații care au ca obiect de activitate adopție de căței. Acest lucru poate fi foarte clar din aparițiile publice ale domniei sale. Din 2017 s-a schimbat fundamental modul de funcționare a acestui serviciu și a fost consimțit și accentuat din 2021 până azi. Activitatea de capturare a fost mult destructurată, fiind înlăturat efectiv cel care se ocupa de capturarea câinilor de pe stradă, domnul Claudiu Ancuța, coordonatorul echipelor de prinzători, s-a încercat mai întâi o detașare la ALPAB, apoi a fost demis printr-o comisie de disciplină. Întrebarea este de ce a fost acest domn înlăturat care coordona efectiv echipele de prinzători”, spune Ciucu.

Acesta opinează că ASPA și-a ratat misiunea.

„Din punctul meu de vedere, conducerea ASPA nu și-a îndeplinit misiunea și obiectivele legale, nu a organizat nici până acum un recensământ al animalelor, conform unei hotărâri de Consiliu General pe care chiar dânșii au promovat-o pe propriile canale media din 20 octombrie 2019, deci au avut 3 ani la rând posibilitatea să facă recensământul animalelor, ceea ce ar fi furnizat date corecte ASPA, Poliției Locale și naționale”, acuză Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ciprian ciucu Diana Pungă demisie aspa