x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciucă: Mişcările politice de tip populist, extremist, xenofob, ameninţări la adresa democrației

Ciucă: Mişcările politice de tip populist, extremist, xenofob, ameninţări la adresa democrației

de Redacția Jurnalul    |    27 Iul 2023   •   23:30
Ciucă: Mişcările politice de tip populist, extremist, xenofob, ameninţări la adresa democrației
Sursa foto: Gov.ro

Mişcările politice de tip populist, extremist, cu tentă xenofobă şi rasială reprezintă o reală ameninţare la adresa stabilităţii democratice, spune președintele Senatului, Nicolae Ciucă, după o întâlnire cu profesorul Jan-Werner Müller, de la Princeton University.

Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, cu profesorul Jan-Werner Müller, de la Princeton University.

Cei doi au discutat despre cauzele care pot afecta stabilitatea unei democrații liberale în spațiul politic european și transatlantic.

„Trăim într-o epocă în care contextele regionale și globale economice și de securitate agravează conflictele culturale și ideologice din sânul națiunilor democratice. Mișcările politice de tip populist, extremist, cu tentă xenofobă și rasială reprezintă o reală amenințare la adresa stabilității democratice. Este datoria noastră principală să protejăm prin acțiunile și discursul nostru valorile și normele liberale care garantează și protejează libertatea personală și identitatea noastră specifică, deopotrivă națională și europeană. Democrația este în mod esențial un spațiu al libertății de gândire și al libertății de exprimare. Democrația presupune nu de puține ori dezacorduri, conflicte, idei diferite. Însă, ceea ce contează este modul în care se derulează și se rezolvă aceste conflicte, întotdeauna prin dialog civilizat, moderat și, cel mai important, fără ca nimeni să fie exclus prin decizia politică”, a spus președintele Senatului.

Potrivit lui Ciucă, răspunsul cel mai adecvat la discursul urii, extremist, xenofob și rasial este „promovarea valorilor și normelor liberale pe care se fundamentează democrația reală”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă democraţie amenintare