x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consultari - Dispensa pentru premierul Tariceanu

Consultari - Dispensa pentru premierul Tariceanu

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    21 Sep 2005   •   00:00
Consultari - Dispensa pentru premierul Tariceanu

Premierul Tariceanu nu va fi prezent sambata la consultarile la care presedintele Basescu a chemat partidele. Pentru ca pleaca la Bratislava, la Congresul Partidului Liberal European, premierul a cerut audienta separata la Palat, vineri dimineata.

Primul-ministru a anuntat aseara ca liberalii vor merge la consultari cu presedintele vineri dimineata, la ora 9:30, si nu sambata o data cu celelalte partide. El a relatat ca in cursul zilei de ieri a luat aceasta decizie de comun acord cu Traian Basescu, caruia i-a explicat ca sambata va trebui sa fie la Bratislava, la congresul Partidului Liberal European, impreuna cu alti membri ai PNL. Tariceanu are si un interes personal la acest congres, la care candideaza pentru un post de vicepresedinte al ELDR.

Luni seara, la TVR, premierul a demonstrat ca nu avea habar de intentia lui Basescu de a convoca partidele sambata, el exprimandu-si dorinta ca runda de discutii sa se petreaca "obligatoriu" pana atunci. "La sfarsitul saptamanii nici nu pot sa merg la consultari. Voi fi la Bratislava", a spus Tariceanu.

NU E PRIORITATE. Tariceanu a aratat, de altfel ca ar fi preferat ca presedintele sa il consulte inainte de a anunta referendumul pentru modificarea Constitutiei si ca acesta trebuie intrebat de ce nu a facut-o. Prim-ministrul a explicat ca introducerea sistemului unicameral nu se afla intre prioritatile pe care le are acum Romania. "In acest moment, cand Romania trebuie sa faca eforturi consistente comune pentru integrare, noi stam sa dezbatem problema Parlamentului unicameral. Avem o problema mult mai complicata cu indeplinirea angajamentelor de aderare si vad ca eforturile noastre se concentreaza pe o problema care nu tine de ce trebuie sa facem si pentru care vom fi judecati. Cum sa fie raportul Comisiei Europene pozitiv cand or sa vada ca noi avem tot felul de alte preocupari decat cea principala?", a avertizat premierul. Tariceanu a explicat ca PNL s-a pronuntat inca din 1990 pentru bicameralism, insa cele doua Camere trebuie sa aiba atributii total separate.

DISCUTII IN PNL
Conducerea PNL s-a intrunit aseara pentru a discuta daca va solicita presedintelui Traian Basescu amanarea datei consultarilor de la Cotroceni sau va trimite o delegatie fara Tariceanu, dar cu un mandat clar. Inaintea sedintei Biroului Permanent Central, lucrurile pareau sa incline spre prima varianta, liberalii preferand sa se prezinte alaturi de lider in fata lui Basescu. In plus, multe voci se raliasera pozitiei exprimate de Tariceanu saptamana trecuta, anume respingerea ideii de Parlament unicameral. Si-au pregatit si argumentele: in Romania exista o traditie a bicameralismului, este sub media europeana la numarul de parlamentari si Parlamentul nu este atat de costisitor pe cat se spune. Mai mult, liberalii s-au convins ca presedintele nu ii mai poate speria cu referendumul, pentru ca legislatia nu ii da voie sa organizeze o asemenea consultare populara atunci cand are chef.

SUSTINERE
Conservatorii sustin trecerea la Parlament unicameral si introducerea votului uninominal si considera ca acestea trebuie discutate impreuna, si nu separat. Purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca, a declarat ieri ca reprezentantii PC vor merge la consultarile de la Palatul Cotroceni. Ciuca a apreciat drept potrivita propunerea presedintelui Traian Basescu de a organiza un referendum in ceea ce priveste Parlamentul unicameral. (Lavinia Dimancea)

×
Subiecte în articol: tariceanu politic