x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum s-a transformat generaţia mult aşteptată în generaţia ratată

Cum s-a transformat generaţia mult aşteptată în generaţia ratată

de Diana Lazăr    |    11 Mai 2015   •   00:07
Cum s-a transformat generaţia mult aşteptată în generaţia ratată

Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Elena Băsescu, Dan Șova, Darius Vâlcov sunt doar câteva dintre stelele politicii românești care au apus înainte de vreme. Dacă în urmă cu 10 ani, înnoirea clasei politice era cerută imperativ de opinia publică dezgustată de metehnele vechilor politicieni, astăzi se poate spune că generația așteptată s-a ratat.

Când s-au lansat în politică, promiteau schimbarea. O schimbare profundă de mentali¬tate, de mod de abordare a poli¬ticii, de școală de gândire. Erau generația așteptată. Tinerii care aveau să oprească furtul și corupția, să facă politică pentru oameni, nu pentru avere, pe scurt, să ducă România în Europa civilizată. Acum, la mai bine de zece ani de la intrarea lor pe scena politică, cortina a căzut, iar viitorii lideri ai țării au devenit foști.

De la palat au ajuns după gratii
Cei mai mulți au călcat repede pe urmele dascălilor politici și au împrumutat din metehnele lor. Pepiniera de tineri din jurul lui Traian Băsescu s-a consumat extrem de repede pentru că fostul președinte le-a dat funcții pe s-au ridicat niciodată. Elena Udrea este poate cel mai bun exemplu în acest sens. Re-prezentanta ge-care nu le meritau și la nivelul cărora nu nerației celor de 40 de ani din politică, protejata lui Băses-¬cu, astăzi eliberată din arestul preventiv, a căl-cat din start cu stângul în politică. Apro¬pierea de Traian Băsescu a năs-¬cut o serie de speculații încă din primul an de mandat la Cotroceni când președintele a și cocoțat-o pe Udrea în postul de șef al Cancelariei. Asta, în pofida faptului că nu avea dram de experiență politică. Ambiția și orgoliul i-au crescut cu fiecare lună petrecută în preajma idolului ei politic. Treptat și-a construit o rețea de influență în jurul ei întocmai ca o pânză de păianjen cu ajutorul căreia a ajuns să controleze întreaga Românie. ¬

Starurile PSD, trase pe dreapta de DNA
Nici pe flancul stâng al politicii, lucru¬rile nu arată mai bine. Înnoirea stângii, pornită odată cu câștigarea șefiei PSD de către Victor Ponta, s-a diluat în ultimii ani. Dan Șova, spre exemplu, tânărul politician, care era cotat până nu demult cu șanse mari la președinția partidului, ține de mai bine de o lună primele titluri din jurnalele de știri din cauza dosarului în care DNA cere arestarea sa preventi-vă. La rândul său, Darius Valcov a fost arestat preventiv chiar într-un moment important al carierei sale politice – lansa¬rea noului Cod Fiscal. Scandalurile din jurul celor doi social-democrați le-a scurtat cariera politica și cel mai probabil le-a tăiat orice șansă de revenire. Se poate spune așadar că generația aștepta¬tă s-a transformat în generația ratată.

Investiția blondă
Sub stindardul luptei anti¬corupție fluturat de Băsescu de la Palat, Udrea și oamenii săi și-au văzut zece ani liniș¬tiți de afaceri și manevre poli¬tice menite să le îngroașe conturile. Odată cu căderea regimului, a fost devoalată și adevărata față a tinerei speranțe blonde și a siste¬mului construit în tandem cu protectorul ei. Dacă în urmă cu doar jumătate de an, Elena Udrea se visa simultan întâiul om în stat și primă doamnă, azi a ajuns să dea socoteală în fața justiției pentru o parte din fărădelegile comise. Și odată cu închisoarea și acuza¬țiile de corupție, s-a spulberat și orice șansă de a mai avea o carieră politică.

Discipolii au călcat pe urmele dascălilor
Un alt exemplu de tânără stea a politicii care a apus înainte de a răsări este cel al Monicăi Iacob Ridzi. Intrată în politica mare ca urmare a relației de prietenie cu Elena Băsescu, Ridzi a obținut în doar câțiva ani un post în Camera Deputaților, un post de ministru și funcția de șef al tinerilor PDL. Însă excesul de zel și dorința de a-și impre¬siona stăpânii politici au împins-o pe Ridzi să comită fapte de corupție pentru care astăzi plătește cu închisoarea. Și asta pentru că familia Băsescu a sacrificat-o pe Ridzi pe altarul luptei cu corupția în încercarea de a demonstra că Justiția e imparțială. Tot din generația tinerilor demo¬crat-liberali crescuți în umbra lui Băsescu au făcut parte și tinerii miniștri Răzvan Mustea, Sorina Plăcintă sau Claudia Boghicevici. Trecerea lor prin politică a fost mete¬orică și asta pentru că nimic din CV-ul lor nu justifica instalarea în funcțiile de miniștri din Cabinetul Boc. Cumetriile dintre ei și familia Băsescu sau pedeliștii cu vechime în partid și faptul că puteau fi ușor manevrați din spate au fost singurele atuuri pe care le-au avut. Însă căderea PDL-ului de la putere a însemnat și finalul carierei lor politice. Aceeași soartă au avut-o și deputații Cristian Boureanu și Alin Trășculescu.
Nici Elena Băsescu nu a făcut carieră politică solidă, ea alegând, pe finalul mandatului tatălui ei, să se dedice familiei. Oricum, veleitățile sale de politician s-au limitat la numele de familie.


Şi PNL a avut pro-bleme cu tinerii promovaţi: Cristian David este acuzat de luare de mită, Tudor Chiuariu a fost condamnat cu sus-pendare în dosa-rul Poşta Română, iar seria este în-cheiată de preşe-dintele CJ Iaşi, Cris¬tian Adomniţei, acum cercetat de DNA.
 

×