x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum se fac socotelile la zi în PSD

Cum se fac socotelile la zi în PSD

de Diana Lazăr    |    11 Aug 2015   •   13:26
Cum se fac socotelile la zi în PSD

Premierul Victor Ponta a revenit la munca dupa 12 zile de concediu, dar pastreaza misterul despre planurile sale de viitor. Si-a ignorat complet putinii colegi de partid aflati in Bucuresti, a avut o scurta intrevedere cu Gabriel Oprea si Daniel Constantin si a ales sa comunice la televizor si pe Facebook. Asteptarea si necunoscutul produc nervozitate in Kiseleff, mascata insa de acalmia estivala.


Victor Ponta si-a reluat luni activitatea in fruntea Guvernului, dar nimeni nu stie pentru cata vreme. Asta pentru ca nici zvonurile privind o iminenta demisie nu au fost infirmate, nici planurile legate de a doua operatie la genunchi nu au fost dezvaluite. Colegii de Guvern care si-au incheiat concediul afirmau luni in discutii informale ca "nici macar la o cafea" nu au fost chemati de primul-ministru. Singura lor analiza are la baza argumente de ordin politic. "Nu are de ce sa-si dea demisia. Guvernul asta trebuie sa treaca legea salarizarii bugetarilor si Codul Fiscal. Astea doua sunt extrem de importante si pentru Executiv si pentru PSD. Dupa aia, om vedea. Victor e luptator. Nu va ceda daca n-a facut-o pana acum", au declarat pentru Jurnalul National surse guvernamentale.

Altii mai nemultumiti sustin insa ca lipsa comunicarii afecteaza si functionarea Guvernului si relatia cu partidele din coalitie. "Noi il aparam la televizor asa in van, nu stim ce are de gand. El (n.red-premierul) s-a izolat in turnul de fildes si nu ne spune ce planuri are. Stam sa ne uitam diseara la televizor sa aflam ce facem mai departe", se plang unii dintre ministri. Nici oficial, premierul nu a anuntat un program public pentru zilele urmatoare. Nu e insa exclus ca in perioada viitoare sa mearga din nou in Turcia pentru un control ls genunchi in urma caruia sa decida daca se impune sau nu o noua operatie la menisc. In acest caz, o noua absenta de la Palatul Victoria ar insemna revenirea lui Gabriel Oprea la postul de premier interimar.

DNA asteapta expertiza contabila
Cea mai arzatoare problema a primului ministru ramane insa dosarul de la DNA. Inainte de a pleca in concediu, Ponta anunta din usa Directiei Anticoruptie ca a cerut o expertiza financiar-contabila in cazul Turceni si ca aceasta va fi gata in august. Astazi ar fi urmat ca primul ministru sa se prezinte din nou la DNA pentru acest lucru, dar potrivit informatiilor presei, procurorul Uncheselu, cel care-l ancheteaza pe Ponta s-ar afla in concediu pana pe 17 august. In plus, surse politice au avansat si varianta ca premierul sa fie trimis in judecata, ceea ce i-ar deschide presedintelui Klaus Iohannis usa catre o eventuala suspendare din functie. Intr-o astfel de situatie, Victor Ponta ar putea demisiona, sustin sursele citate.

Demisia, subiect tabu la Palatul Victoria
"Subiectul demisiei nu este tema de discutie pentru noi", au declarat surse guvernamentale pentru JN, la finalul intrevederii de luni dintre premier, vicepremier si ministrul Agriculturii. Intalnirea de la Palatul Victoria dintre cei trei a avut ca scop informarea lui Ponta despre masurile dispuse in perioada de seceta si deasemenea cele luate de Gabriel Oprea in absenta premierului. Codul fiscal va fi subiect separat de discutie in cadrul coalitiei de guvernare, cel mai probabil saptamana viitoare.

Codul fiscal, piatra de gatul coalitiei
Partidele de la guvernare nu au batut in cuie un calendar de consultari cu opozitia in urma celor doua invitatii lansate de PNL si UNPR. In ciuda deschiderii afisate in comunicarile oficiale, social-democratii nu sunt dornici sa mearga cu orice pret la intalnirile cu opozitia. "Daca liberalii vor sa inteleaga Codul fiscal pe care l-au votat, ministrul Teodorovici le sta la dispozitie pentru a le explica inca o data masurile. Daca vor doar show politic si o intalnire la varf PNL-PSD fara esenta, fara motiv si fara subiect, acest lucru nu se va intampla", a declarat pentru Jurnalul, Codrin Stefanescu, secretarul general adjunct al PSD.

In plus, pozitia premierului se lasa inca asteptata. Daca Liviu Dragnea si Gabriel Oprea s-au aratat flexibili cu privire la o eventuala modificare a proiectului de lege, Ponta nu s-a aratat inca dispus sa renunte la varianta initiala si sa accepte o etapizare a reducerii de taxe si impozite, in special a TVA. Viitoarea sedinta a coalitiei va arata insa raportul de forte intre premier si partide. Fie Ponta va fi nevoit sa cedeze in fata colegilor si sa-si conserve guvernarea, fie alianta se va alinia in spatele premierului si va iesi la bataie ca un monolit impotriva opozitiei si presedintelui. Cert e ca sesisunea extraordinara de la finalul lui august va fi o cumpana atat pentru coalitia de guvernare cat si pentru pozitia premierului.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta