x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cutremur în politică și justiție. Nouă ''grei'' renunță la titlul de doctor

Cutremur în politică și justiție. Nouă ''grei'' renunță la titlul de doctor

08 Iul 2016   •   13:20
Cutremur în politică și justiție. Nouă ''grei'' renunță la titlul de doctor
Sursa foto: Creatas/Getty Images/Creatas RF

Nouă persoane care au obţinut doctoratul la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, dintre care opt l-au avut pe Gabriel Oprea drept conducător de doctorat, au făcut cerere de renunţare benevolă la titlul de doctor. Despre cinci dintre aceste persoane, presa a publicat dovezi că şi-au plagiat tezele de doctorat, scrie pressone.ro.

Potrivit unui comunicat al ANIMV, cele nouă cereri au fost făcute "în perioada 3–7 martie 2016". Având în vedere că zilele de 5 şi 6 martie au picat în weekend, cererile au putut fi înregistrate doar pe 3, 4 sau 7 martie.

ANIMV a transmis solicitările de renunţare Ministerului Educaţiei, instituţia abilitată legal să retragă titlurile de doctor. Înregistrarea solicitării a fost făcută la data de 10 martie 2016.

În comunicatul de presă al ANIMV se precizează că cele nouă teze de doctorat nu au intrat în procedura de verificare a Consiliului Ştiinţific al instituţiei deoarece, în urma cererilor de renunţare la titlul de doctor, "a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale".

Totuşi, oficialii Academiei aflate în subordinea SRI recunosc că, în urma analizei tezelor de doctorat susţinute la ANI, au fost descoperite "unele erori sau abateri de la standardele academice şi politicile de calitate din prezent", fiind vorba despre lucrări "finalizate preponderent în perioada 2010-2011".

Comunicatul ANI mai precizează că "autorii acestora au fost informaţi pentru a formula puncte de vedere şi pentru a corecta lucrările elaborate, în condiţiile legii, urmând a fi informată şi Comisia de etică a Academiei pentru a dispune măsuri, după caz, în acord cu metodologiile în vigoare".

Întrebaţi în ce va consta "corectarea" lucrărilor şi care este baza legală în acest sens, reprezentanţii Biroului de Presă al SRI nu au formulat un răspuns până la această oră.

Ministerul Educaţiei a comunicat numele celor nouă persoane care au solicitat retragerea titlului de doctor printr-un răspuns la o solicitare pe care am formulat-o în baza Legii 544/2001, a liberului acces la informaţiile de interes public.

Opt dintre ei l-au avut conducător de doctorat pe Gabriel Oprea, iar al nouălea, Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în guvernul Ponta, pe generalul Constantin Onişor, fost director al Şcolii Doctorale a ANIMV până în septembrie 2015. (Onișor a fost schimbat din funcţie după apariţia în presă a mai multor acuzaţii de plagiat privind lucrări susţinute la Şcoala Doctorală a Academiei SRI.)

Cine sunt cei nouă:

Bogdan Licu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - membru al CSM la data susținerii tezei, în 2011, devenit între timp prim-adjunct al procurorului general al României. În prezent, Licu este procuror general adjunct al României. În 31 august 2015, el a fost acuzat că şi-a plagiat cea mai mare parte a lucrării de doctorat.

Neculai Onțanu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - primarul Sectorului 2 la data susținerii tezei, în 2010, a fost secretar general al UNPR și este bun prieten cu Gabriel Oprea.

Loredana Radu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - nepoată a lui Gabriel Oprea şi avocată la data susţinerii tezei, l-a apărat, printre alții, pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Rovinari-Turceni.

Adela Popescu (Neagu) (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) – a fost secretara lui Gabriel Oprea la Ministerul Apărării Naționale și la Ministerul de Interne. A fost decorată de două ori de președintele Traian Băsescu, cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler și cu Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, și o dată de președintele Klaus Iohannis, cu "Steaua României".

Mihai Stănișoară (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - deputat la data susținerii tezei, în 2011, a fost anterior președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, consilier prezidențial pe probleme de securitate și ministru al Apărării în guvernul Tăriceanu. Informaţiile despre plagierea tezei de doctorat a lui Stănişoară au fost prezentate public în data de 7 septembrie 2015.

Radu Stroe (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - deputat PNL la data susținerii tezei, în 2013, a devenit ulterior ministru de Interne în guvernul USL și membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI.

Daniel Andrei Moldoveanu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) – era șeful Comunității Naționale de Informații din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării la data susținerii tezei, în 2013.

Romeo Raicu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - vicepreședinte PDL la data data susținerii tezei, în 2011, a fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare de control al SIE.

Mihai Tudose (conducător de doctorat - gen.Constantin Onişor) – deputat PSD la data susţinerii tezei de doctorat şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Economică, reformă şi privatizare din Parlament. Dovezi despre plagierea tezei de doctorat a lui Tudose au apărut public la data de 18 august 2015.

Mai multe detalii, pe pressone.ro.

×
Subiecte în articol: gabriel oprea