x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloş: Şi eu îmi doresc ca Antenele să continue să emită

Dacian Cioloş: Şi eu îmi doresc ca Antenele să continue să emită

17 Feb 2016   •   14:56
Dacian Cioloş: Şi eu îmi doresc ca Antenele să continue să emită

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că îşi doreşte ca posturile de televiziune ale grupului Intact să emită în continuare, dar a adăugat că acest lucru nu poate fi făcut decât în condiţiile legii, şi a menţionat că nu se pune problema ca posturile tv să părăsească respectiva clădire, fizic, în cinci zile.

"Şi eu îmi doresc ca Antenele să continue să emită, din respect pentru dreptul la liberă exprimare, pentru cei care aleg să vizioneze orice televiziune sau să asculte orice post de radio. În măsura în care legea va permite vom căuta soluţiile pentru a nu împiedica acest lucru. În acelaşi timp, (...) aceste lucruri, dacă vrem să avem credibilitate, trebuie să le facem în limitele legilor pe care le decidem împreună", a spus prim-ministrul, miercuri, în plenul Senatului, unde a fost invitat pentru a explica acţiunea instituţiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.

Cioloş a adăugat că respectă litera şi spiritul legii, dar şi drepturile democratice ale fiecărui cetăţean, subliniind că doreşte să facă aceste lucruri într-un "mod lucid, clar, fără emoţie", pentru a găsi soluţiile cele mai bune.

"Aşa cum am spus, aceste cinci zile sunt prevăzute de lege şi e vorba de cinci zile pentru o evacuare voluntară, aşa cum spune legea. Asta nu înseamnă că după cele cinci zile cei care sunt acolo vor fi evacuaţi cu forţa pentru că, potrivit legii, (...) cel care este în cauză are dreptul să conteste această solicitare a ANAF dacă o consideră de cuviinţă. Nu se pune problema, fizic, acum, ca în cinci zile Antenele să părăsească respectiva clădire. Însă procedura trebuia să fie începută, pentru că lucrurile trenează de mai multă vreme. Dacă există soluţii pentru a facilita acest transfer dintr-o clădire în alta, fiţi convinşi că le vom accepta", a precizat primul-ministru.

Premierul a menţionat că posturile de televiziune ale grupului Intact au făcut mai multe sesizări în cursul anului trecut, în perioada în care Eugen Teodorovici deţinea funcţia de ministru al Finanţelor. În acest sens, el a subliniat că, potrivit legislaţiei actuale, un imobil care a fost confiscat poate fi valorificat doar prin vânzare.

"Nu puteţi să ne cereţi ca în câteva luni să rezolvăm lucruri care nu au fost rezolvate (...) în anii trecuţi. Subiectul nu este unul care a apărut acum, doar de câteva zile. (...) Vă asigur că acele legi, atunci când dvs le veţi modifica şi veţi spune Guvernului că anumite lucruri trebuie făcute altfel pe baza legilor votate de dvs, le vom face. (...) Mi-aţi sugerat (...) să modificăm prin ordonanţă de urgenţă anumite legi. Domnul Teodorovici a făcut-o. OUG 7/2015 ar fi trebuit să găsească o soluţie, aşa cum şi dânsul a propus-o, la posibilitatea de a trece aceste imobile de la ANAF la RA-APPS pentru a putea fi închiriate, iar acea ordonanţă a fost declarată neconstituţională de către CCR. Deci, vă rog, nu îmi cereţi să repet o greşeală care a fost făcută şi care a fost taxată clar de CCR", a arătat el.

Premierul a reiterat că instituţiile statului datorează respect faţă de cetăţeni, dar a dorit să separe modul în care a acţionat ANAF de fondul acţiunii.

"Vreau să separ modul în care a acţionat ANAF şi pe care l-am condamnat şi îl condamn în faţa dvs. (...) Am atras atenţia preşedintelui interimar al ANAF în această dimineaţă asupra faptului că aceste reflexe, care în niciun caz nu au fost câştigate de ANAF în timpul mandatului acestui Guvern, aceste reflexe trebuie să dispară nu doar de la ANAF, ci din toate instituţiile statului care lucrează cu cetăţeni", a spus el.

Primul-ministru i-a asigurat pe cei prezenţi că a venit cu bună intenţie în faţa Senatului, fără nicio urmă de ironie, adăugând că la prânz avea deja programată o întâlnire cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, dar a rămas la dezbatere, din respect faţă de o instituţie democratică a României. AGERPRES

×