x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputații USR nemulțumiți de modificările regulamentului Camerei inferioare

Deputații USR nemulțumiți de modificările regulamentului Camerei inferioare

05 Sep 2018   •   18:08
Deputații USR nemulțumiți de modificările regulamentului Camerei inferioare
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Camerei Deputaţilor a decis miercuri modificarea ale regulamentului propriu care prevede sancţionarea deputaţilor care tulbură activitatea Parlamentului, inclusiv cu suspendarea temporară a participării acestora la o parte sau la toate activităţile forului legislativ pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare. 

S-au înregistrat 166 de voturi "pentru", 100 împotrivă şi o abţinere. 

Propunerile de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor aparţin preşedintelui comisiei pentru regulament, social-democratul Eugen Nicolicea. 

"Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii, atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului. Preşedintele de şedinţă cheamă la ordine deputatul care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputatul continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă acesta persistă dispune eliminarea din sală. Secretarul general asigură fără întârziere punerea în aplicare a unei astfel de măsuri disciplinare cu ajutorul personalului DAI al Camerei Deputaţilor", prevede proiectul de hotărâte adoptat în acest sens. 

Potrivit acestuia, în cazul în care tulburarea persistă şi se produce o perturbare a activităţii parlamentare, iar aceasta compromite continuarea dezbaterilor, preşedintele de şedinţă, în vederea restabilirii ordinii, suspendă reuniunea pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. Aceasta se reia la convocarea preşedintelui de şedinţă. 

În cazul în care deputatul tulbură şedinţa într-un mod grav sau perturbă lucrările Parlamentului în mod repetat, încălcând prevederile art. 232, Biroul permanent propune sancţiunea corespunzătoare, mai stipulează proiectul. 

Se mai prevede introducerea unei sancţiuni pentru deputaţii care tulbură dezbaterile: "Fără a aduce atingere dreptului de vot în şedinţa de plen şi, sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activităţile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare". 

Un alt articol prevede că este interzisă desfăşurarea de bannere şi pancarte în plen. 

Deputaţii opoziţiei au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională acest proiect. AGERPRES

×