x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Divergente - Prima taxa auto face pana

Divergente - Prima taxa auto face pana

de Oana Stancu Zamfir    |    16 Ian 2007   •   00:00
Divergente - Prima taxa auto face pana
Boc cere suspendarea, Tariceanu vrea masini noi
PD a cerut ieri suspendarea taxei pentru prima inmatriculare, chiar daca ministrul care a sustinut-o este chiar un democrat, Sulfina Barbu.

PNL si PD au opinii diferite in privinta taxei pentru prima inmatriculare. Desi ministrul Mediului, Sulfina Barbu, care a sustinut taxa, este membru PD, democratii au decis ieri sa ceara Guvernului suspendarea taxei, pretextand ca ea a fost "deformata" in urma dezbaterilor din Parlament comparativ cu forma adoptata de Guvern. Potrivit liderului PD, Emil Boc, taxa ar introduce o fiscalitate excesiva pentru nivelul actual de trai al romanilor. "Aceasta taxa nu este obligatorie din perspectiva UE: ea exista in 16 tari din UE si in 11 tari nu exista. O suspendam temporar, ne consultam sa vedem care sunt solutiile in cele 11 tari in care ea nu exista, pentru a proteja romanii de invazia de rable care ar putea periclita mediul", a conchis Boc. Surse din PD spun ca, pe un ton usor iritat, el i-ar fi reprosat ieri, in sedinta conducerii PD, ministrului Sulfina Barbu ca trebuia sa se gandeasca la efectul taxei asupra buzunarelor romanilor.

LADA DE GUNOI. Premierul Tariceanu pare mai degraba favorabil unui nivel ridicat al taxei care sa ii impiedice pe romani sa devina "lada de gunoi" a Europei pentru masinile de mana a doua, mai ales ca autovehiculele vechi afecteaza atat circulatia, cat si mediul inconjurator. "Vom analiza la nivelul Guvernului care sunt observatiile Comisiei Europene si suntem, in mod firesc, de acord sa tinem seama de aceste observatii, dar nu cred ca interesul romanilor este sa isi cumpere tot timpul masini de mana a doua din Europa", a spus Tariceanu. Comisia Europeana acuza Romania ca incalca prin aceasta taxa articolul 90 din tratatul de aderare, care interzice statelor membre sa introduca taxe prin care sa discrimineze, direct sau indirect, produse din alte tari membre, in competitia de pe piata cu produsele similare autohtone. Ministrul Vladescu spune ca se va discuta cu expertii CE, dar numai asupra nivelului taxei, intrucat se reclama in unele cazuri ca taxa de inmatriculare este mai mare decat valoarea reziduala. In plus, ratiunile taxei nu ar fi de ordin fiscal, ci exclusiv pe considerente de protectie a mediului. In schimb, ACR a protestat pe langa comisarul european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, pentru introducerea acestei taxe, care i-ar dezavantaja pe romani, crescand pretul automobilelor. Membrii Coalitiei de guvernamant au decis ieri seara, in cadrul unei intalniri la cererea premierului, sa modifice, in sedinta de Guvern de maine, taxa pentru prima inmatriculare a autovehiculelor.

IN APARAREA ELENEI UDREA
Conducerea PD a discutat ieri si despre "biletelul" Tariceanu-Basescu, hotarand sa o sustina pe Elena Udrea, scretar executiv al PD. "Nu am nici un motiv sa ma indoiesc ca doamna Udrea spune adevarul. Este jurista de profesie si un jurist stie ce spune. Asteptam sa vedem care este continutul scrisorii, dupa care ne vom pronunta", a declarat Emil Boc. Liderul PD a aratat insa ca scrisoarea ar putea avea "implicatii de natura legala", care ar putea viza eventuala incalcare a principiului separatiei puterilor in stat.

×
Subiecte în articol: politic taxa taxei