x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Donald Rumsfeld in Romania

Donald Rumsfeld in Romania

12 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Asa cum s-a anuntat de acum o luna, seful Pentagonului, Donal Rumsfeld, a aterizat ieri pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, pe care americanii vor sa-l transforme intr-o puternica baza militara in estul Europei.
LAVINIA TUDORAN, LIBIU MATEESCU

Agitatie mare ieri pe aeroportul militar Mihail Kogalniceanu din Constanta. Trebuia sa soseasca un oaspete extrem de important. Nimeni altul decat secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld. Dupa-amiaza, a aterizat avionul C32A, o varianta a Boeingului 707, la bordul caruia se afla seful Pentagonului.

IN INSPECTIE. De ce nu a venit Rumsfeld la Bucuresti si a preferat Constanta? Aeroportul militar Mihail Kogalniceanu este ochit de multa vreme de americani pentru a gazdui una dintre bazele SUA cele mai puternice din estul Europei. Iar ministrul american a trebuit sa se convinga cu ochii sai ca locatia este perfecta pentru trupele SUA. Asa ca turul bazei a fost inclus in programul lui Rumsfeld. Ieri, demnitarul american mai urma sa viziteze Brigada 34 mecanizata. Americanii iau in calcul trei locatii pentru instalarea de baze in Romania. In afara de aeroportul Kogalniceanu, pe lista se mai afla portul militar Mangalia si poligonul de la Babadag.

SPRE BRASOV. Abia astazi, Rumsfeld ajunge la Bucuresti, unde se intalneste cu presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, ministrii Mircea Geoana si Ioan Mircea Pascu. Rumsfeld este invitat la un dineu oferit la Cercul Militar de catre Pascu. Apoi, seful Pentagonului va porni spre Poiana Brasov, unde incepe maine reuniunea informala a ministrilor Apararii din tarile NATO.

PREGATIRI DE SUMMIT. Ieri a fost prezent la Brasov, pentru a stabili ultimele detalii ale organizarii summit-ului NATO, general Ioan Sorin, seful Directiei Operatii din Statul Major General al Armatei si Director al Grupului de lucru pentru organizarea reuniunii, din partea Romaniei. Tot ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Marian Saniuta, a facut o vizita-fulger la Comandamentul IJP Brasov, unde a definitivat actiunile ce vor fi intreprinse pentru asigurarea securitatii traficului rutier si a ordinii si linistii publice. Au fost stabilite restrictiile de circulatie, pozitionarea filtrelor de circulatie si componenta echipelor operative desfasurate de politie cu acest prilej. In Poiana Brasov vor participa 35 de delegatii straine si vor fi acreditati 350 de ziaristi, dintre care 150 sunt ziaristi straini.

RESTRICTII. Incepand de ieri restrictiile de circulatie au intrat in vigoare de la ora 18:00, accesul in Poiana Brasov realizandu-se numai in baza permiselor de trecere pentru persoane si pentru autovehicule. Politia Brasov a anuntat constituirea a cinci filtre de circulatie intre Brasov si Poiana Brasov si trei filtre intre Poiana Brasov si Rasnov, precum si alte elemente de restrictie pe celelalte drumuri de acces, toate aprobate prin dispozitia primarului Brasovului.

BRUIAJE SI SURVOLURI

In perioada desfasurarii summit-ului vor exista probleme de telefonie mobila din cauza dispozitivelor de bruiaj ce vor intra in functiune din motive de securitate. Permisele de trecere vor fi emise in cinci culori cu diverse grade de acces, iar intreaga zona va fi survolata de avioane ale Fortelor Aeriene SUA si ale Romaniei. In afara de elementele clasice de securitate s-a apelat la supraveghere electronica, chimica si biologica a intregii zone de desfasurare a summit-ului, pregatindu-se inclusiv un tren special care va prelua delegatiile straine in cazul in care va fi blocat drumul de acces spre Brasov. In data de 13 octombrie este programata o receptie la Brasov, unde se asteapta participarea presedintelui Ion Iliescu. (Libiu Mateescu)
×
Subiecte în articol: politic brasov poiana braşov rumsfeld