x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătălia pentru PSD: Dragnea își adună baronii, Plumb mizează pe Guvern

Bătălia pentru PSD: Dragnea își adună baronii, Plumb mizează pe Guvern

de Diana Lazăr    |    20 Iul 2015   •   22:58
Bătălia pentru PSD: Dragnea își adună baronii, Plumb mizează pe Guvern
Sursa foto: Diana Oros

Liviu Dragnea şi Rovana Plumb se vor bate mâine în Comitetul Executiv pentru scaunul lăsat gol de Victor Ponta la partid. În paralel, Valeriu Zgonea se încălzeşte pentru postul de preşedinte plin pentru care va candida cel mai probabil la Congres. Nu e însă exclus ca la CEx să apară şi candidaturi surpriză.

Rovana Plumb aşteaptă să fie reconfirmată în postul de preşedinte interimar de condu-cerea extinsă a PSD, iar pentru asta are nevoie de minim 49 de voturi din totalul de 96 de membri ai CEx. Actuala şefă a social-democraţilor mizează pe influenţa pe care încă o are Victor Ponta ca premier asupra colegilor din teritoriu.

Guvernarea şi baronii

„Urmează rectificarea bugetară. Evident că primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene şi chiar parlamentarii ştiu că dacă nu o susţin pe Rovana riscă să nu primească bani la rectificarea de pe 28 iulie. Când ai guvernarea, ai partidul la degetul mic”, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse de la vârful PSD. „Nu mai zici de Statutul partidului care interzice să deţii funcţii de conducere când ai condamnări, dar ce faci dacă primeşte în septembrie o executare la recurs? Căutăm alt interimar?”. În tabăra cealaltă, apropiaţii lui Liviu Dragnea susţin că au făcut deja calculele şi coordonatorul politic ar avea susţinerea a 75% dintre cei 96 de membri ai CEx. „Dacă va fi vot secret cu buletine, aşa cum cer cei mai mulţi colegi, Dragnea nu va avea nici o problemă. E clar pentru toată lumea că Liviu ştie partidul ăsta mai bine ca oricine şi că avem nevoie de el pentru alegeri”, e pledoaria pro Dragnea a socialdemocraţilor. Deşi a dat toate semnalele că vrea să candideze, Dragnea nu a făcut încă un anunţ oficial în acest sens. Astăzi după-amiază este aşteptat să spună clar dacă va intra sau nu în cursa contra Rovanei Plumb. „Partidul trebuie să-şi vină în fire. Oamenii din teritoriu aşteaptă foarte rapid o stabilizare a conducerii, să spună care este linia, să vadă că PSD este condus în continuare, să aibă garanţia că această conducere păstrează guvernarea cu Victor Ponta premier”, a declarat Dragnea la Antena 3. Între timp, fostul vicepremier a avut şi o discuţie cu Gabriel Oprea la sediul UNPR la un „pahar de vin rece” pentru a se asigura că acesta va susţine guvernarea şi cu Dragnea şef peste PSD. Congresul Extraordinar al PSD ar putea să aibă loc cel mai devreme în octombrie anul acesta şi cel mai târziu anul viitor după alegerile parlamentare.

×