x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Echipa, gata de guvernare

Echipa, gata de guvernare

de Adriana Duţulescu    |    30 Noi 2009   •   00:00
Echipa, gata de guvernare

Mircea Geoană şi Crin Antonescu au avut ieri prima întâlnire cu premierul noii majorităţii. Klaus Iohannis a anunţat că va avea ultimul cuvânt la consituirea guvernului. Cabinetul Iohannis va păstra cota unică şi va elimina impozitul forfetar.

Liderii alianţei PSD-PNL, Mircea Geoană şi Crin Antonescu, au avut ieri prima întâlnire cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis, după semnarea protocolului prin care cele două partide se angajează să formeze un guvern condus de acesta. După întâlnire, Mircea Geoană a declarat că s-au discutat principiile viitoarei guvernări şi subiecte legate de problemele economice. "Am discutat despre păstrarea cotei unice, renunţarea la impozitul forfetar", a spus candidatul PSD la alegerile prezidenţiale.

Acesta a precizat că Iohannis va avea ultimul cuvânt de spus la formarea echipei de guvernare, pentru că "aşa este normal". Geoană s-a declarat "extrem de mulţumit" de această întâlnire, dar a subliniat că nu s-a discutat despre împărţirea portofoliilor într-un viitor Guvern condus de Iohannis, în cazul în care social-democratul va ajunge preşedinte. Geoană a mai spus că va trebui ca după alegerile prezidenţiale partidele politice care-l susţin pe Klaus Iohannis pentru funcţia de premier să aibă "un acord disctinct" prin care să-i ofere acestuia "garanţii cu privire la modul cum va funcţiona majoritatea parlamentară".

Liderul PSD a mai afirmat că această alianţă este gândită să reziste până în 2012, la alegerile parlamentare viitoare. Întrebaţi de ziarişti cât va dura alianţa PSD-PNL, Crin Antonescu i-a spus lui Mircea Geoană: "Ei sunt obişnuiţi cu Traian Băsescu", referindu-se la ruperea a două protocoale de guvernare în vremea mandatului actualului preşedinte.

Klaus Iohannis a declarat şi el că după alegerile prezidenţiale va fi gata echipa de guvernare în câteva săptămâni, el fiind de părere că "nu este cazul să se discute detalii acum". Iohannis a precizat că nu va participa la mitingurile electorale alături de cei doi lideri ai PSD şi PNL, însă va merge împreună cu ei astăzi la Timişoara la festivităţile de 1 Decembrie. Însă, a spus el, deja se simte ca într-o echipă alături de liderii PSD şi PNL.

Înainte de întâlnirea cu Geoană şi Antonescu, Iohannis a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că prelungirea termenului legal de 15 zile în care poate opta pentru funcţia de premier sau cea de edil local va fi, în continuare, una din condiţiile principale pe care le va pune în vederea acceptării propriu-zise a funcţiei de şef al Executivului. Iohannis a afirmat că acum prioritatea o reprezintă alegerile prezidenţiale, considerând că în această perioadă nu pot fi suprapuse discuţii legate de componenţa viitorului guvern.

"De comun acord, am stabilit că înainte de alegeri nu vom discuta detalii legate de componenţa guvernului şi nici detalii legate de programul de guvernare. Nu considerăm că în această perioadă pot fi suprapuse discuţii legate de componenţa viitorului guvern", a spus primarul Sibiului. Klaus Iohannis a spus că, în cazul în care Mircea Geoană va fi ales preşedinte, după alegeri este timp suficient pentru a discuta aceste aspecte. "În cazul în care Mircea Geoană va fi ales - şi cred că aşa va fi - aceste chestiuni vor fi discutate. Toată lumea are un concept, trebuie să ne aşezăm, să armonizăm aceste concepte", a spus Iohannis.

El a adăugat că îşi rezervă dreptul de a face alegerea privind componenţa unui viitor guvern. "Vom avea de-a face cu un guvern politic, constituit după un algoritm politic. Privind persoanele care vor face parte din guvern, îmi rezerv dreptul de a face alegerea", a menţionat el.

Întrebat la finalul unei declaraţii de presă pe care a susţinut-o luni seară dacă se va întâlni cu Klaus Iohannis, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: "Eu m-am întâlnit". Anunţul a venit după ce Iohannis declarase ieri dimineaţă că săptămâna trecută a fost sunat de preşedintele Băsescu, care a dorit să aibă o întrevedere pentru a discuta despre situaţia politică creată. Întrebat aseară la OTV dacă, în eventualitatea în care va câştiga alegerile, îl va desemna pe primarul Sibiului în funcţia de premier, Băsescu a răspuns: "Orice este posibil".

×
Subiecte în articol: politic