El a amintit totodată că toţi cei 1,29 milioane bugetari vor beneficia de o creşetere salarială de 15%, începând cu 1 ianuarie 2011.
Întrebat cum se va ajunge la această creştere salarială dacă fondul de salarii pentru 2011 este mai mic decât anul acesta, premierul a arătat că măsura este posibilă urmare a reducerii numărului de angajaţi din sectorul public.
"Pentru că nu mai avem 1.380.000-1.370.000 de bugetari, sunt 1.290.000 de bugetari. Noi am luat decizii pe parcursul verii care au vizat disponibilizarea unui număr important de bugetari, aceste proceduri sunt încă în derulare şi o parte dintre ele se vor prelungi şi în anul 2011, pentru că, legal, etapele de preaviz, de negociere, de disponibilizare presupun aceste etape, perioade mai lungi de timp. În 30 octombrie erau 1.290.000 de bugetari. Sunt convins că până la sfârşitul anului, când aceste etape se vor derula în continuare, vom ajunge sub 1.290.000 de bugetari, de aceea bugetul este croit pentru 1.290.000 de bugetari", a spus Boc la ProTv.
La sfârşitul lunii noiembrie, premierul a anunţat că numărul de angajaţi din sectorul bugetar a scăzut, la 31 octombrie 2010, la 1,291 milioane persoane, astfel că Guvernul estimează că se va încadra cu siguranţă în limita de personal convenită cu FMI pentru anul viitor, de maximum 1,29 milioane angajaţi.
Potrivit premierului, numărul de bugetari a scăzut de la 1.350.000 angajaţi în luna iulie la 1.340.000 persoane în luna august, la 1.316.000 salariaţi în luna septembrie şi la 1.291.527 bugetari în luna octombrie.
"Cu siguranţă ne vom încadra în limita de personal de 1.290.000 bugetari stabilită pentru anul viitor", a spus Boc. La finele acestui an, numărul angajaţilor în sectorul bugetar trebuie să coboare la 1,29 milioane, conform înţelegerilor anterioare cu FMI.
Boc: Nu primesc ordine din partea lui Băsescu
Solicitat să comenteze faptul că există o discuţie de care nu reuşeşte să scape, şi anume că de când a fost numit premier este oarecum omul pe care l-ar dirija din umbră Traian Băsescu şi întrebat în ce relaţie este cu preşedintele şi dacă primeşte ordine din partea acestuia, şeful Guvernului a răspuns negativ.
"Nici poveste. Este o relaţie instituţională, corectă, bazată pe un parteneriat în interesul României. Am avut multe poziţii diferite, dar în urma discuţiilor, a negocierilor şi a analizelor pe care le-am făcut împreună cu ceilalţi, am luat după aceea o decizie în comun. Dar, prin faptul că nu ne certăm, asta nu înseamnă că noi nu avem discuţii pe soluţiile pe care le promovăm", a spus Boc.
Întrebat în continuare dacă Băsescu îi comandă în cazul unei decizii, premierul a răspuns din nou negativ, adăugând că, "spre surprinderea unora", nu este în stilul preşedintelui un astfel de gen de abordare, respectiv de comandă.
"Nici într-un caz, nu a fost vorba niciodată de comandă. Acest lucru pot să îl spun clar şi răspicat. Nu este, şi probabil că veţi fi şi dumneavostră surprinşi, nu este în stilul preşedintelui genul acesta de abordare, de a comanda. Întotdeauna discută alternative, soluţii, are un punct de vedere, dar dacă reuşeşti să-i oferi contraargumente, întotdeauna găseşte soluţia cea mai bună împreună cu partenerii cu care discută. Deci, un gen de relaţie de acest fel avem în abordarea problemelor importante ale ţării", a conchis Boc.
Citește pe Antena3.ro