x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Epurarea politică, plătită cu bani grei

Epurarea politică, plătită cu bani grei

de Monica Iordache Apostol    |    25 Ian 2010   •   00:00
 Epurarea politică, plătită cu bani grei
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Marea epurare politică din primăvara lui 2009  provoacă o gaură serioasă în bugetul de stat. Directorii de instituţii publice demişi atunci au dat Guvernul în judecată şi au obţinut repunerea în funcţie şi plata salariilor cuvenite pe perioada demiterii. La uşa Guvernului stau acum sute de directori, înarmaţi cu hotărâri definitive şi cu cereri de plată a despăgubirilor. Actualele conduceri ale instituţiilor sunt în ilegalitate, iar acti­vitatea este blocată.

Primul val al epurării a avut loc în primăvara lui 2009, în baza Ordonanţei 37/2009, şi i-au căzut victi­me directorii instalaţi de Guvernul Tări­cea­nu, majoritatea liberali. Ordonanţa 37 ingora statutul de înalt funcţionar pu­blic al acestor directori şi dădea Guvernului mână liberă la schimbări politice. Or­donanţa a fost declarată necons­ti­tu­ţio­nală de Curtea Constituţională, dar Exe­cutivul a mai emis una, cu prevederi identice, 105/2009. Victimele lui 105 au fost de această dată pesediştii, instalaţi în funcţii în primăvară şi demişi în toamnă, când PSD a ieşit de la guvernare. Şi 105 a fost declarată neconstituţională, iar acum Guvernul încearcă să cârpească situaţia nu numai pentru a păstra în funcţii di­rectorii numiţi pe filiera PD-L, dar şi pentru a le face loc celor de la UDMR. Preşe­din­tele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, est­i­mea­ză însă că există câteva sute de foşti directori de deconcentrate care au dreptul la reîncadrare imediată şi la plata salariilor restante.


SUTE DE MILIOANE CĂŞTIGATE ÎN INSTANŢĂ
Dragoş Potelean, fost director al Agen­ţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, demis în mai 2009 pe baza Ordonanţei 37/2009, a notificat Ministerul Muncii că instanţa i-a dat câş­tig de cauză şi a dispus reîncadrarea sa în funcţie şi plata drepturilor salariale, în valoare de 330 de milioane de lei vechi. Tot în Constanţa, fostul director al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Bola, a primit o decizie similară din partea ins­tanţei: reîncadrarea în funcţie şi plata salariilor cuvenite în această perioadă. "Am primit pe fax, la 23 aprilie 2009, o notificare din partea ministrului Ilie Sâr­bu, cum că din acea dată începe să curgă preavizul pentru mine. Am dat ministe­rul în judecată şi am câştigat", ne-a de­cla­rat Bola. La Bacău, Ioan Melinte, tot libe­ral şi fost director al Agenţiei de Plăţi în Agricultură (APIA), demis tot în baza Ordonanţei 37, a cerut statului cel puţin 500 de milioane de lei vechi şi repunerea în funcţie. Hotărârea judecătorească i-a fost favorabilă, iar Melinte este director de drept, deşi în acest moment Ministe­rul Agriculturii îi plăteşte salariu de di­rec­tor lui Nicolae Huiban (PD-L). După demiterea liberalului Melinte, în aprilie 2009, timp de câteva luni, pe postul de director a stat şi un pesedist, care a fost expulzat de la conducerea APIA Ba­cău în momentul ieşirii PSD de la guver­na­re.

De altfel, majoritatea pesediştilor instalaţi în fruntea deconcentratelor în aprilie-mai 2009 au fost expulzaţi în oc­tom­brie 2009. Actualul director al APIA Constanţa, Boris Parpală, a fost numit în funcţie în primăvara lui 2009, după de­mi­terea predecesorului său liberal, în baza Ordonanţei 37. A fost şi el zburat din post în octombrie, în baza Ordonanţei 105, dar a dat statul în judecată şi a câş­ti­gat repunerea în funcţie şi daune în va­loa­re de 70 de milioane de lei vechi, spre nenorocul pedelistei care îi urmase la conducerea instituţiei, Paraschiva Bobe. Nici directorii numiţi de PD-L n-au avut o soartă mai bună dacă au intrat în diz­gra­ţia partidului. Directorul Direcţiei de sport Bacău, Dan Răspopa, fost consilier al vicepreşedintelui PD-L Cezar Preda şi numit pe un post care revenea PD-L, a fost demis la 23 aprilie 2009, la pre­siuni­le fostului său şef. Are tot hotărâre ju­de­că­torească favorabilă pentru re­pu­ne­rea în funcţie şi aşteaptă şi plata salariilor restante.


LOCURI ELIBERATE PENTRU UDMR

Un nou val de demiteri pe criterii p­ol­i­tice este aşteptat în zile următoare, pentru că trebuie instalaţi în funcţii oamenii UDMR. Guvernul pregăteşte o modificare a Legii statutului funcţionarilor publici, care ar trebui să fie discutată în regim de urgenţă de Parlament. Noua varian­tă este puţin cosmetizată, preluând solu­ţia aplicată în cazul prefecţilor, adică prin­ci­piul mobilităţii. Astfel, înalţii func­ţionari publici pot fi schimbaţi din func­ţie pe principiul mobilităţii, oferindu-li-se un alt post. Cei care refuză noul post sunt demişi. La începutul lui 2009, Gu­vernul Boc a fost obligat să înfiinţeze o sută de posturi de inspector guvernamental, în care să îi tragă pe linie moartă pe prefecţii de care voia să scape.

×
Subiecte în articol: politic