x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Estimare de la Cotroceni - Alegerile din Irak, amanate

Estimare de la Cotroceni - Alegerile din Irak, amanate

23 Sep 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu este cel de-al doilea demnitar, dupa secretarul general al ONU, Kofi Annan, care a declarat ca este putin probabil ca in ianuarie, in Irak, sa se desfasoare primele alegeri libere de la caderea lui Saddam, in conditiile in care situatia in zona de conflict se inrautateste tot mai mult.

LAVINIA TUDORAN

Intrebat de agentia Reuters daca va fi posibil ca Irakul sa aiba alegeri in ianuarie, Iliescu, aflat in SUA, unde a participat la Adunarea Generala a ONU, a raspuns: "Este foarte dificil. Bineinteles, noi vom sustine orice incercare de a intari autoritatea, in primul rand, si astfel sa cream conditii pentru desfasurarea alegerilor. Dar, iata, timpul este foarte scurt pana atunci". Seful statului a mai spus ca important este sa se actioneze in aceasta directie, "chiar daca asta va insemna amanarea cu cateva luni a alegerilor".

DECLARATII-SOC. Annan a facut la mijlocul lunii declaratii-soc sustinand ca razboiul din Irak a fost "ilegal" si ca organizarea de alegeri democratice in Irak, in ianuarie 2005, este "improbabila", avand in vedere violentele din tara. Premierul irakian Iyad Allawi, prezent si el la Adunarea Generala a ONU, a respins insa estimarile lui Annan si Iliescu spunand ca este sigur ca alegerile din Irak vor avea loc in prima luna a anului viitor.

PROGRAM. Presedintele Ion Iliescu a tinut ieri seara un discurs la Adunarea Generala a ONU. Inainte, seful statului a fost oaspetele Universitatii Columbia, unde a avut loc lansarea editiei in limba engleza a volumului "Marele soc din finalul unui secol scurt. Ion Iliescu in dialog cu Vladimir Tismaneanu".

×
Subiecte în articol: politic